Page 42 - Gazeta AgroNews Nr 15

Niżej opisany i zobrazowany system oceny
umożliwia w prosty i dokładny sposób
wystawienia odpowiedniego stopnia.
Decyzja 1
Stojąc z boku krowy, oceniamy płaszczyznę
między guzem biodrowym i kulszowym.
Decydujemy tu, czy krowa ma 3,00 lub mniej,
czy też ma więcej jak 3. Może to być jedna
z najtrudniejszych ocen zwłaszcza, jeśli krowa
ma kondycję 3 lub 3,25.
Decyzja 2
Stojąc z tyłu krowy, oceniamy czy guzy
biodrowe są okrągłe, czy kanciaste.
Rys. 5 Zaokrąglone guzy biodrowe. BCS = 3
Rys. 6 Kanciaste guzy biodrowe. BCS = 2,75
lub mniej
Decyzja 3
Obserwujemy łatwo widoczne otłuszczenie
guzów kulszowych.
Rys. 7. Widoczne otłuszczenie guza
kulszowego. BCS = 2,75
Decyzja 4
Następny krok polega na wyczuciu dłonią
na guzie kulszowym podskórnej poduszki
tłuszczowej lub jej braku.
Rys. 8 Wyczuwalna poduszka tłuszczowa
na guzie kulszowym. BCS = 2,5
Rys. 9 Niewyczuwalna tkanka tłuszczowa
na guzie kulszowym. BCS =2,25 lub mniej
Decyzja 5
Oceniamy widoczność wyrostków
poprzecznych lędźwiowego odcinka
kręgosłupa.
Obserwujemy tutaj widoczne z góry kościste
grzbiety wyrostków poprzecznych. Szacujemy
Rys. 5. Kanciaste guzy biodrowe. BCS = 3
Rys. 6. Kanciaste guzy biodrowe. BCS = 2,75 lub mniej
Rys. 7. Widoczne otłuszczenie guza kulszowego. BCS = 2,75
42
PRODUKCJA ZWIERZĘCA
NUMER 15