Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 39

H odowla nowych odmian ukierun- kowana jest przede wszystkim na większą mrozoodporność i moż- liwość uprawy tego zboża na terenie całe- go kraju. W naszym obrębie (kujawsko-po- morskie) termin siewu przypada na I dekadę września z możliwością kilkudniowego opóź- nienia. AgroNews .com.pl 5. WYWIAD NUMER 30 PRODUKCJA ROŚLINNA 9 Rośliny jęczmienia ozimego charakteryzu- ją się najdłuższym okresem wegetacji jesien- nej spośród wszystkich zbóż. W związku z tym są najbardziej narażone zarówno na atak chorób grzybowych, jak również szkodników. Wielu rolników zdając sobie sprawę z niebez- pieczeństwa, jakie niosą choroby grzybowe coraz częściej stosuje fungicydy jesienią. Bar- dzo często silne objawy mączniaka na liściach zmuszają do natychmiastowej interwencji. Rzadko zwalcza się szkodniki, a jeszcze rzadziej mszyce wy- stępujące na dolnych partiach roślin. Dla jęczmienia ozimego szczególnie groźne są mszyce. Są one przyczyną dwojakich szkód: bez- pośrednio żerują na roślinach wysysając z nich soki i osłabiając je, a oprócz tego niestety są nosiciela- mi wirusa żółtej karłowatości jęczmienia (głównie mszyca czeremchowo-zbożowa). Mszyce zasiedlają jęczmień ozimy, ale atakują także zasiane wcześniej pszenice ozime i pszenżyto. Podczas ciepłej, długiej jesieni (a takie w ostatnich latach mamy w regionie) mszyce wydają kilka pokoleń, bazując na trawach i roślinach kukurydzy. W tym czasie młode roślin- ki zbóż ozimych wschodzą i zaczynają stanowić po- żywkę dla mszyc. Silnie zaatakowane rośliny chorują, karłowacieją, a w rezultacie nie przetrzymują zimy, mimo iż jest ona łagodna.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=