Page 22 - Gazeta Agronews Nr.07

22
Sprawcą choroby jest grzyb
Alternaria dauci.
Choroba powszechnie występująca w różnym
nasileniu w poszczególnych latach i na różnych
odmianach marchwi. Poza marchwią poraża
pietruszkę, seler, szpinak i wiele innych roślin
uprawnych. Grzyb w okresie wschodów
wywołuje zgorzele siewek. W przypadku
starszych roślin marchwi atakuje liście oraz
korzenie. Na liściach i ogonkach liściowych
pojawiają się drobne brązowo-czarne plamy,
które w późniejszym okresie rozwoju choroby
zlewają się ze sobą. Choroba postępuje
stopniowo od dolnych, najstarszych liści ku górze.
W przypadku silnego porażenia liści następuje
przedwczesne zasychanie naci i znacznie obniża
się plon oraz utrudniony jest zbiór mechaniczny
korzeni za pomocą kombajnów.
Głównym źródłem choroby są zakażone nasiona
oraz porażone wysadki marchwi. Z zakażonych
nasion wyrastają chore siewki lub w warunkach
podwyższonej wilgotności gleby ulegają zgorzeli.
Rozwojowi choroby sprzyja wysoka temperatura
(
optimum 20‑30 oC) i umiarkowana wilgotność
powietrza. Zarodniki rozprzestrzeniają się przez
wiatr, z wodą oraz na sprzęcie mechanicznym
podczas prac pielęgnacyjnych. Kilkudniowe okresy
ciepłej i deszczowej pogody lub deszczowanie
plantacji sprzyjają szybkiemu i masowemu
porażeniu roślin.
Metody ochrony
Należy przestrzegać 3‑4 letniej przerwy
w uprawie marchwi na tym samym polu. Nie
uprawiać marchwi na terenach podmokłych lub
okresowo zalewanych wodą. Wskazana jest
uprawa marchwi na podwyższonych zagonach,
gleba pod uprawę marchwi powinna być głęboko
(
do 45 cm) spulchniona, o dobrej strukturze.
Nie stosować zbyt częstego deszczowania roślin
w okresach letnich, wskazane jest deszczowanie
dużymi dawkami wody lecz rzadziej.
Głęboko zaorywać pozostałe po zbiorze resztki
liści. Wysiewać nasiona zdrowe zaprawione
kompleksowo fungicydami.
W miarę zagrożenia ochronę chemiczną należy
rozpocząć od połowy lata używając środków
z grupy strobilurin: Amistar 250 SC lub Arastar
250
SC, Ascon250 SC, Azzox Gold SC (0.8 l/ha),
Signum 33 WG (0,75 – 1 kg/ha), Zato 50 WG
i inne zgodnie z aktualnym programem ochrony.
Marchew chroniona tymi środkami doskonale się
przechowuje.
Czarna zgnilizna marchwi
Sprawca choroby – grzyb
Alternaria radicina
powoduje czarne plamistości na całej
powierzchni korzeni marchwi. Plamy mogą
mieć wielkość od małych plamistości
do rozległych zaokrąglonych, lekko
zapadających się i czerniejących całych partii
korzeni. Plamistości te mogą być już widoczne
przed okresem zbioru korzeni w górnych
częściach korzeni marchwi. Objawy choroby
na liściach i ogonkach liściowych są podobne
do wywoływanych przez
Alternaria dauci
(
nieregularne czarne plamistości występują
najczęściej na obrzeżach najstarszych liści).
Porażenie liści przez
Alternaria radicina
jest
rzadsze i wywołuje mniejszą szkodliwość
aniżeli porażenie przez
Alternaria dauci.
Choroba występuje i powoduje największe
straty podczas długotrwałego przechowania
korzeni.
numer 07
PRODUKCJA ROŚLINNA