Page 23 - Gazeta Agronews Nr.07

23
Alternaria radicina
rozwija się w szerokim
zakresie temperatury od – 0,50 do + 340C.
To oznacza, że zakażenie korzeni może
odbywać się także w niskich temperaturach
w czasie przechowania, zwłaszcza przy
podwyższonej wilgotności otoczenia (ok. 92%).
Metody ochrony
Należy usuwać dokładnie liście marchwi z pola
oraz resztki korzeni. Nie należy umieszczać
w przechowalniach resztek liści wraz z korzeniami
marchwi. Przed umieszczeniem marchwi
w przechowalni należy ją dokładnie wyczyścić
i zdezynfekować dostępnymi, zalecanymi
środkami. Zachować 3‑4 letnią przerwę
w uprawie marchwi na tym samym polu.
Ochronę chemiczną stosować jak wyżej.
Zgorzel gnilna korzeni
marchwi i pietruszki
Sprawcą choroby są grzyby glebowe z rodzaju
Pythium.
Choroba pojawia się w ostatnich latach
dosyć często zwłaszcza na glebach ciężkich,
gliniastych, okresowo podmokłych, słabo
przepuszczalnych, z płytką podeszwą płużoną,
a także na glebach torfowych (torfy niskie).
W późniejszym etapie choroby porażone miejsca
gniją, a roślina więdnie. Zgnilizna sukcesywnie
przenosi się ku górze i w okresie zbiorów
obejmuje już swym zasięgiem połowę korzenia.
Zgniła część łatwo odpada od reszty organu
i intensywnie nieprzyjemnie pachnie.
Rozwojowi choroby sprzyja niedostatecznie
głęboka uprawa gleby przed siewem, płytka
podeszwa płużna, wysoka wilgotność gleby, częsta
uprawa marchwi i pietruszki na tym samym polu.
Metody ochrony
Przestrzegać kilkuletniej (3‑4 lata) przerwy
w uprawie marchwi i pietruszki na tym samym
polu. Nie uprawiać warzyw korzeniowych
na glebach bardzo wilgotnych o złej strukturze
i na tych z okresowymi zastoiskami wodnymi.
Wykonać głęboką uprawę gleby
(
z pogłębiaczem do 45 cm) przed siewem.
Uprawa marchwi i pietruszki
na podwyższonych zagonach znacznie
ogranicza występowanie choroby.
Należy
bezwzględnie
unikać uprawy
marchwi
i innych warzyw
korzeniowych
po roślinach
okopowych –
ziemniakach,
burakach,
na których mogą
występować te
same choroby
i szkodniki.
PRODUKCJA ROŚLINNA