Page 24 - Gazeta Agronews Nr.07

24
Zgnilizna twardzikowa
W ostatnich latach bardzo powszechnie
występująca choroba wielu gatunków
roślin uprawnych. Sprawca choroby, grzyb
Sclerotinia sclerotiorum
jest polifagiem
(
występuje na wielu roślinach). Ujawnia
się zwykle pod koniec okresu wegetacji
lub w trakcie przechowywania korzeni.
W miejscach zmienionych chorobowo
pojawia się puszysty, biały nalot grzybni.
W jego obrębie tworzą się ciemnoszare
do czarnych grudki (sklerocja), będące
formą przetrwalnikową grzyba. Zgniliźnie
twardzikowej towarzyszą inwazje innych
chorób, najczęściej mokra zgnilizna
bakteryjna. W przechowalni wokół
zainfekowanych korzeni, powstaje ognisko
gnilne i choroba rozprzestrzenia się na zdrowe
rośliny.
Pierwotnym źródłem infekcji
są zimujące w glebie, w resztkach roślin,
lub w przechowalniach i opakowaniach
jednostkowych sklerocje grzyba. Wiosną
i latem przy odpowiedniej wilgotności gleby,
ze sklerocjów wyrastają charakterystyczne
miseczkowate owocniki na nóżkach
(
apotecja) wysłane workami zawierającymi
zarodniki infekcyjne. Pierwsze infekcje
mogą pojawiać się na ogonkach liściowych
lub tuż przy główce marchwi, widoczne
w postaci ciemnobrązowych wodnistych
plam. Plamy w krótkim czasie pokrywają
się białym, puszystym nalotem grzybni
z widocznymi wewnątrz sklerocjami. Choroba
do przechowalni lub kopca dostaje się wraz
z zakażonymi korzeniami lub resztkami liści
i tam powoduje największe straty.
Metody ochrony
Staranne i głębokie zaoranie resztek
pożniwnych skutecznie ogranicza powstawanie
pierwotnego źródła infekcji. Uprawa warzyw
w rotacji z roślinami zbożowymi lub trawami
ogranicza ryzyko wystąpienia choroby.
Należy
unikać uprawy warzyw korzeniowych
po sałacie, fasoli, ogórkach i późnych
odmianach kapusty.
Przestrzegać co najmniej 3-letniej przerwy
w uprawie na tym samym stanowisku roślin
korzeniowych i tych, na których choroba
występowała.
Objawy zgnilizny twardzikowej na marchwi.
Objawy alternariozy na korzeniu marchwi.
numer 07
PRODUKCJA ROŚLINNA