25
Pomieszczenia w chłodni i pojemniki
do przechowywania czyścić i dezynfekować.
Przestrzegać prawidłowych warunków
przechowywania.
Przedzbiorcza ochrona środkami z grupy
strobilurin: Amistar 250 SC i w przypadku
marchwi Signum 33 WG, Zato 50 WG,
skutecznie ogranicza występowanie choroby.
Szara pleśń
Szara pleśń, której sprawcą jest grzyb
Botrytis cinerea,
podobnie jak zgnilizna
twardzikowa stanowi największe zagrożenie
chorobowe wielu gatunków warzyw
w okresie długotrwałego przechowywania.
Początkowo na korzeniach widoczne
są wodniste, lekko zagłębione plamy bez
nalotu grzybni. W trakcie długotrwałego
przechowania wrażliwość korzeni marchwi
na szarą pleśń sukcesywnie wzrasta i tkanki
porażone pokrywają się obfitą szarą
grzybnią z widocznymi sklerocjami (forma
przetrwalnikowa grzyba) koloru czarnego.
W warunkach niższych temperatur i wysokiej
wilgotności powietrza nalot grzybni
może być koloru białego z tworzącymi
się zarodnikami przetrwalnikowymi
(
sklerocjami). Porażone korzenie gniją
tworząc rozprzestrzeniające się ogniska
gnicia sąsiednich korzeni. Szarej pleśni może
towarzyszyć także mokre gnicie bakteryjne
korzeni.
Inwazja choroby odbywa się najczęściej
w końcowym okresie wegetacji poprzez
zamierające tkanki liści, uszkodzenia przez
owady i mechaniczne podczas zbioru.
Optymalna temperatura dla rozwoju grzyba
wynosi 5‑200 C, jednak do masowego gnicia
może dochodzić nawet w temperaturze 00 C.
Metody ochrony
Podstawową metodą jest utrzymywanie
odpowiedniej higieny w polu i w przechowalni.
Do przechowania przeznaczać tylko korzenie
zdrowe i nieuszkodzone mechanicznie.
Z chwilą wystąpienia warunków sprzyjających
rozwojowi choroby przeprowadzić 1‑2 zabiegi
fungicydami, najpóźniej do 4‑5 dni przed
zbiorem: Amistar 250 SC (0,8 l/ha), Signum 33
WG (1,0 kg/ha), Zato 50 WG (0,5kg/ha.
Objawy szarej pleśni na marchwi.
Obajwy rizoktoniozy na korzeniu marchwi.
PRODUKCJA ROŚLINNA