Page 26 - Gazeta Agronews Nr.07

26
Rizoktonioza korzeni marchwi
(
Ospowatość)
Bardzo pospolita choroba roślin okopowych,
w tym warzyw korzeniowych. Jest chorobą
glebową powodowaną przez grzyb
Rhizoctonia
carotae.
Największa szkodliwość grzyba
występuje na glebach lekkich i kwaśnych oraz
na glebach torfowych. Grzyb powoduje wiele
różnych objawów chorobowych jak: zgorzele
siewek, brunatnienie i gnicie drobnych korzeni,
szyjki korzeniowej, gnicie podstawy łodyg
młodych roślin, zgniliznę warzyw korzeniowych
w okresie przechowania. Choroba objawia się
najczęściej w okresie pozbiorczym i w czasie
przechowania. Początkowo na korzeniach
powstają małe zagłębienia w kształcie
kraterów pokrytych zwartą białawą grzybnią.
W miarę upływu czasu kratery powiększają
się powierzchniowo i na głębokość, grzybnia
stopniowo żółknie i na jej powierzchni
pojawiają się brązowoczarne (1‑3 mm średnicy)
sklerocje (forma przetrwalnikowa grzyba).
Najbardziej atakowane są rośliny osłabione
niekorzystnymi warunkami wzrostu
(
np. okresowe chłody, nadmiar lub niedobór
wilgoci w glebie, okresowe zasolenie gleby).
Metody ochrony
W zwalczaniu tej choroby obowiązują te
same zasady jak przy innych chorobach
pochodzenia glebowego. Pod uprawę
warzyw korzeniowych należy unikać gleb
zlewnych o małej pojemności wodnej i roślin
przedplonowych, na których stwierdzono
występowanie choroby, zwłaszcza
ziemniaków. W nawożeniu pogłównym
zaleca się stosowanie saletrzanych form
nawozów azotowych. Należy przestrzegać
higieny w przechowalniach, chłodniach
i miejscach składowania marchwi i innych
warzyw korzeniowych. Unikać wahań
temperatury podczas przechowania.
Przestrzegać zasad zmianowania.
Należy wysiewać zdrowe nasiona,
kompleksowo zaprawione zaprawą
fungicydową (np. Zaprawa FunabenT lub
Sarfun T 450 FS).
Występowanie choroby ogranicza stosowanie
środków z grupy strobilurin (Amistar 250 SC
i Signum 33 WG).
Mokra zgnilizna
korzeniowych
Sprawcą choroby jest bakteria
Erwinia
carotovora subsp
.
carotovora. Bakteria
powoduje masowe, mokre gnicie korzeni
w okresie przechowania. Porażone bakterią
tkanki zamieniają się w szklisto, półpłynną
masę pokrytą cienką warstwą epidermy.
Do zakażenia roślin dochodzi w warunkach
polowych w okresach długotrwałego
uwilgotnienia gleby. W większości
przypadków do zakażenia i silnych objawów
choroby dochodzi w trakcie transportu
i długotrwałego przechowania marchwi
i innych warzyw korzeniowych w warunkach
wysokiej wilgotności otoczenia.
Dużym niebezpieczeństwem wystąpienia
choroby może być zakażony system
mycia i pakowania korzeni, zwłaszcza
w opakowania jednostkowe obciągnięte
termokurczliwą folią i przechowywane
w podwyższonej temperaturze na ladach
sklepowych.
Metody ochrony
Ochrona przed tą chorobą powinna być
integrowana. Należy uważać, aby podczas
zbioru i transportu nie uszkadzać marchwi.
Zaleca się mycie korzeni w wodzie z dodatkiem
środka dezynfekującego
HuwaSan TR 50
(0,05%),
częstą zmianę wody, a po umyciu
szybkie ich osuszenie i schłodzenie. Ten
środek można też stosować do odkażania
pomieszczeń i urządzeń w przechowalniach
oraz pakowarek korzeni. Środek jest w pełni
bezpieczny, ponieważ substancją odkażającą
jest aktywny tlen.
Zgnilizny kopcowe warzyw
korzeniowych
W końcowym okresie wzrostu
warzyw korzeniowych oraz w czasie
długotrwałego przechowywania w kopcach
i przechowalniach mogą występować liczne
choroby powodowane najczęściej przez
kompleks polifagicznych fitopatogenów
pochodzenia grzybowego i bakteryjnego.
Do gnicia warzyw dochodzi najczęściej,
gdy w kopcach, przechowalniach lub
numer 07
PRODUKCJA ROŚLINNA