Page 44 - Gazeta Agronews Nr.07

znakowanie
21,3
- 2011
r.
- 2012
r.
3,7
0,7
12,7
pozostałe wyróżniki
jakości handlowej
44
numer 07
te prowadzone są w sposób wyrywkowy
z określoną częstotliwością, w oparciu o analizę
ryzyka. Niemniej jednak handlowcy zobowiązani
są zgłosić zamiar wywozu lub przywozu każdej
partii świeżych owoców i warzyw, co pozwala
Inspekcji JHARS na pełen monitoring produktów
importowanych do Polski oraz eksportowanych
do państw z poza Unii Europejskiej.
Realizując swoje ustawowe zadania Inspekcja
JHARS prowadzi ponadto bazę danych
o handlowcach, którzy zgodnie z art. 17 ustawy
z dnia 19 grudnia 2003 roku o organizacji
rynków owoców i warzyw, rynku chmielu,
rynku suszu paszowego oraz rynków lnu
i konopi uprawianych na włókno, zobowiązani
są do przekazywania do Wojewódzkich
Inspektoratów JHARS informacji o prowadzonej
przez nich działalności w zakresie obrotu
świeżymi owocami i warzywami oraz o ilościach
tych produktów wprowadzonych do obrotu
w danym roku.
Praktyczne aspekty kontroli
Kontrole jakości handlowej świeżych owoców
i warzyw polegają na sprawdzeniu zgodności
produktów z wymaganiami norm handlowych,
w tym prawidłowości znakowania oraz
na sprawdzeniu dokumentacji towarzyszącej
partiom, np. faktur.
Handlowcy zobowiązani są do znakowania
każdego opakowania świeżych owoców
i warzyw, w sposób czytelny i trwały. Informacje
obowiązkowe na opakowaniu dotyczą cech
identyfikacyjnych pakującego/wysyłającego,
nazwy produktu, jeżeli nie jest on widoczny
z zewnątrz, państwa pochodzenia oraz
w przypadku szczegółowych norm handlowych
klasy jakości. Informacje umieszczane
w dokumentacji towarzyszącej muszą być
zgodne z danymi na opakowaniu i zawierać:
nazwę produktu, państwo pochodzenia produktu
oraz w przypadku szczegółowych norm; klasę,
odmianę lub typ handlowy, w zależności
od wymagań danej normy.
W przypadku produktów objętych ogólną
normą handlową, inspektorzy IJHARS
sprawdzają spełnienie podstawowych wymagań
jakościowych, tj. wymagań minimalnych dla
produktu, wymagań dotyczących dojrzałości,
tolerancji oraz znakowania. Norma ogólna
nie precyzuje szczegółowych wymagań
dotyczących klasyfikacji produktu, wielkości bądź
prezentacji. Wszystkie świeże owoce i warzywa
objęte ogólną normą handlową, muszą być
przede wszystkim całe, zdrowe, czyste, bez
uszkodzeń mechanicznych oraz uszkodzeń
spowodowanych przez szkodniki. Muszą być
wolne od zawilgocenia, obcych zapachów
i smaków oraz wystarczająco rozwinięte. Te same
podstawowe wymagania muszą być spełnione
zarówno przez różne gatunki świeżych owoców,
np.: śliwki, maliny, wiśnie, czereśnie, borówki,
ananasy jak i gatunki warzyw, np.: warzywa
cebulowe, kapustne, korzeniowe, liściaste.
Świeże owoce i warzywa, dla których
obowiązują szczegółowe normy handlowe,
mogą być sprzedawane wyłącznie, gdy spełniają
wszystkie, specyficzne wymagania określone
w tych normach. Podczas kontroli jakości tych
produktów sprawdzane są w pierwszej kolejności
wymagania minimalne, podobne do wymagań
określonych w normie ogólnej, a ponadto,
szczegółowe wymagania deklarowanej klasy
jakości, wielkości oraz sposób prezentacji
i znakowania.
Po przeprowadzeniu kontroli inspektorzy JHARS
sporządzają dokumentację pokontrolną, tj.:
Świadectwo zgodności z normami handlowymi
Unii Europejskiej dla świeżych owoców
i warzyw,
w przypadku zgodności produktów
z wymaganiami jakości handlowej lub
Protokół
Wykres 1. Udział liczby partii owoców i warzyw niespełniających wymagań
w zakresie znakowania oraz pozostałych wyróżników jakości handlowej
w stosunku do wszystkich skontrolowanych w przedmiotowym zakresie,
w latach 2011‑2012, z podziałem na lata oraz rodzaj nieprawidłowości (w%).
PRAWO