Page 21 - Gazeta AgroNews Nr 13

certyfikacja produkcji rolnej. W świecie
funkcjonuje już ponad 400 certyfikatów
dotyczących produkcji żywności.
Metody produkcji żywności, które godzą
odpowiednią jej ilość i jakość z wymaganiami
społecznymi, etycznymi i bez niszczenia
środowiska przyrodniczego w procesie
produkcji oraz zapewniające godziwe
wynagrodzenie dla rolnika i jego rodziny
nazywamy rolnictwem zrównoważonym.
Zadania jakie stoją przed rolnikiem realizującym
zasady rolnictwa zrównoważonego to:
n
produkcja zdrowej i bezpiecznej żywności
n
produkcja żywności w cenach
akceptowanych przez jej konsumentów
n
zabezpieczenie godziwego wynagrodzenia
dla siebie i swojej rodziny
n
stworzenie odpowiednich warunków pracy
i płacy dla osób współpracujących, w tym
pracownikom gospodarstw rolnych
n
szanowanie zasobów naturalnych
wykorzystywanych w procesie produkcji
n
zapewnienie dobrego traktowania zwierząt
gospodarskich
n
stymulowanie rozwoju lokalnych
społeczności
n
tworzenie miejsc pracy w obszarach
wiejskich
21
PRODUKCJA ROŚLINNA