Page 22 - Gazeta AgroNews Nr 13

Konieczność rozwoju rolnictwa
zrównoważonego staje się normą i znajduje
to wyraz w zapisach dyrektyw unijnych
wymuszających większą dbałość o środowisko
naturalne w procesie produkcji rolnej, której
przykładem jest obowiązująca od 1 stycznia
2014
dyrektywa 2009/128/WE mówiąca
o integrowanej ochronie roślin. We wszystkich
krajach Unii, w tym w Polsce powstały
krajowe programy zrównoważonego rozwoju
społecznego. Przewiduje się w nich większą
uwagę przykładać do odpowiedzialnego
wykorzystywania zasobów naturalnych
w procesie produkcji, w tym produkcji rolnej.
Oprócz wzrostu produkcji żywności należy
zwrócić uwagę na jej jakość i dystrybucję. Już
obecnie produkujemy dwa razy więcej kalorii
niż potrzebne jest dla wyżywienia ludności
świata. Jednak niedoskonała dystrybucja
żywności i jej marnotrawstwo w ilości
około 1,3 mld ton rocznie powoduje presję
na rolnikach i innych uczestnikach łańcucha
żywnościowego do intensyfikacji produkcji.
Ocenia się, że marnotrawiona jest blisko
połowa tego co produkują rolnicy.
Na rolnikach spoczywa odpowiedzialność
ochrony użytkowanych przez siebie gruntów
ornych. Wraz z innymi podmiotami na rynku
rolnicy tworzą łańcuch odpowiedzialności.
Ogniwami tego łańcucha są oprócz rolników
producenci środków produkcji np. nasion,
nawozów, środków ochrony roślin, maszyn
i ich dystrybutorzy. Są nimi także odbiorcy
płodów rolnych, przemysł przetwórczy,
handel, a w końcu my wszyscy konsumenci
żywności. Każde z tych ogniw ma swą w nim
rolę do spełnienia i powinno poczuwać się
do odpowiedzialności za wynik końcowy jakim
będzie wyżywienie 9 mld ludzi w 2050 roku.
Rozpowszechnienie metod rolnictwa
zrównoważonego przekracza możliwości
poszczególnych przedstawicieli czy
całych branż żywnościowego łańcucha
odpowiedzialności. Punktem wyjścia musi
być obudzenie świadomości o konieczności
zweryfikowania dotychczasowych metod
produkcji żywności.
Rozwój rolnictwa zrównoważonego jest
zadaniem dla nas wszystkich tj. producentów
i konsumentów żywności.
DARIUSZ RUTKOWSKI
KOORDYNATOR PROJEKTU „ROLNICTWO
ZRÓWNOWAŻONE”
Konieczność
rozwoju rolnictwa
zrównoważonego
staje się normą
i znajduje
to wyraz
w zapisach
dyrektyw
unijnych
wymuszających
większą dbałość
o środowisko
naturalne
w procesie
produkcji rolnej,
której przykładem
jest obowiązująca
od 1 stycznia
2014
dyrektywa
2009/128/
WE mówiąca
o integrowanej
ochronie roślin.
22
PRODUKCJA ROŚLINNA
NUMER 13