Page 34 - Gazeta AgroNews Nr 15

O
czekujemy od rolnictwa
dostarczenia bezpiecznej żywności
i jej bezpieczeństwa. Pierwsze
ma na celu produkcję żywności dobrej
jakości, spełniającej wymagania żywieniowe
ludzi. Drugie to dostarczenie odpowiedniej
ilości żywności, w cenach, na jakie stać jej
konsumentów.
Produkcja żywności jest skomplikowanym
i wieloetapowym procesem, w którym
uczestniczy wiele branż łańcucha wartości
produkcji żywności. Proces ten wspomagany
jest przez nowoczesne rozwiązania
technologiczne. Szczególnie druga połowa XX
wieku charakteryzowała się rozwojem nauki
wspomagającej produkcję rolną, np. nawozy
i środki ochrony roślin, które przyczyniły się
do rozwoju „zielonej rewolucji”.
Dalszy proces intensyfikacji produkcji rolnej
może nieść za sobą również zagrożenia
w postaci degradacji gleb, zanieczyszczenia
wód i powietrza. Dlatego od wielu lat
rozwijana jest i znajduje coraz większą liczbę
zwolenników idea rolnictwa zrównoważonego.
Jest to metoda produkcji rolnej, w której
kładzie się równomierny nacisk na godny zysk
rolnika, rozwój społeczny i ochronę zasobów
naturalnych. Żywność produkowana według
takich zasad jest alternatywą dla żywności
ekologicznej i tej produkowanej metodami
przemysłowymi.
Presja konsumentów żywności
i ustawodawców powoduje zainteresowanie
rolnictwem zrównoważonym wśród
przedstawicieli branż uczestniczących
w procesie produkcji żywności. Jest
KOMU NAJBARDZIEJ
OPŁACA SIĘ ROLNICTWO
ZRÓWNOWAŻONE?
OD ZARANIA DZIEJÓW PODOBNIE JAK DZIŚ ZADANIEM
ROLNICTWA JEST WYŻYWIENIE SPOŁECZEŃSTW.
34
NUMER 15
PRODUKCJA ROŚLINNA