Page 35 - Gazeta AgroNews Nr 15

to szczególnie ważne dla rolników, którzy
użytkują podstawowy środek produkcji jakim
jest gleba. Zasady rolnictwa zrównoważonego
sprzyjają poprawieniu produktywności
gleby, a tym samym zmniejszeniu kosztów
produkcji, co ma wpływ na zysk uzyskiwany
przez rolnika. Mniejsze zanieczyszczenie
wód gruntowych to bezpośredni zysk dla
lokalnych społeczności, w tym rolników
z punktu widzenia ochrony zdrowia. Mniejsza
intensyfikacja produkcji rolnej to zysk dla
środowiska i lokalnych społeczności poprzez
chociażby możliwość rozwoju różnorakich
działalności, w tym agroturystyki. Rolnictwo
zrównoważone to korzyść dla przetwórstwa
rolno-spożywczego. Jest to zabezpieczenie
odpowiedniej jakości surowca do produkcji
pozyskiwanego od lokalnych dostawców.
Sprzyja to produkcji dobrej jakościowo,
poszukiwanej na półkach żywności i rozwojowi
więzi z lokalnymi społecznościami. Dla
konsumenta to korzyść w postaci dobrej
jakościowo żywności w przystępnej cenie.
Daje nam to możliwość wyboru, którego
dokonujemy przy półkach sklepowych.
Rolnictwo zrównoważone jest korzystne dla
wszystkich uczestników procesu produkcji
żywności. W czerwcu zarejestrowane
zostało Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa
Zrównoważonego "ASAP". Celem działalności
Stowarzyszenia jest promowanie zasad
rolnictwa zrównoważonego wśród rolników.
Jego uczestnikami są osoby, firmy i organizacje
zainteresowane i pragnące wspólnie rozwijać
ideę rolnictwa zrównoważonego w naszym
kraju.
DARIUSZ RUTKOWSKI
35
PRODUKCJA ROŚLINNA