Gazeta AgroNews Nr 22 - page 34

Stymulacja procesu kiszenia
J
ednym z podstawowych sposobów
konserwacji pasz jest ich kiszenie.
Proces ten może zachodzić samoistnie,
jednak wyprodukowanie kiszonek
o wysokiej strawności wymaga stymulacji
procesu kiszenia – poprzez wprowadzanie
inokulantów – bakterii produkujących kwas
mlekowy. W efekcie uzyskujemy niskie pH
<4,2 w przypadku kiszonki z kukurydzy
oraz pH <4,7-5,0 w przypadku kiszonek
z traw i roślin motylkowych. Uzyskując takie
parametry hamujemy działanie niekorzystnej
mikroflory – bakterii kwasu masłowego,
które rozkładają cukry i kwas mlekowy
do kwasu masłowego – redukujemy dzięki
temu gorzki smak i nieprzyjemny zapach.
Przy intensywniejszym rozwoju tych
drobnoustrojów następuje gnilny rozkład
białka, co w konsekwencji jest przyczyną
psucia się paszy. Znajomość podstawowych
procesów mikrobiologicznych zachodzących
JAK WYPRODUKOWAĆ
KISZONKĘ WYSOKIEJ JAKOŚCI?
PODSTAWĄ OPŁACALNOŚCI PRODUKCJI JEST ODPOWIEDNIE
PRZYGOTOWANIE I KONSERWOWANIE
PASZ OBJĘTOŚCIOWYCH ORAZ
WYPRODUKOWANIE KISZONKI DOBREJ
JAKOŚCI. ZASTOSOWANIE RÓŻNEGO
RODZAJU DODATKÓW DO ZAKISZANIA
MOŻE PRZYSPIESZYĆ I UKIERUNKOWAĆ
PROCES FERMENTACJI, POPRAWIĆ
JAKOŚĆ I STABILNOŚĆ TLENOWĄ KISZONEK
ORAZ OGRANICZYĆ STRATY
SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH
I ENERGI I.
34
NUMER 22
PRODUKCJA ZWIERZĘCA
1...,24,25,26,27,28,29,30,31,32,33 35,36
Powered by FlippingBook