N
iskie pH gleby przy niedostatku
próchnicy, brak lub nadmiar opadów
w okresie wegetacji, a także brak
niezbędnych mikroelementów powodują
utrudnienie i zahamowanie pobierania
składników pokarmowych przez korzenie.
Przy nawożeniu dolistnym pobieranie
składników pokarmowych jest znacznie szybsze
niż pobieranie przez system korzeniowy. Już
w ciągu 4-5 godzin od wykonania zabiegu
aż 80% nawozu jest pobrana przez roślinę.
Przyjmuje się, że wykorzystanie składników
mineralnych z nawozów dostarczonych
dolistnie wynosi 90%.
Nawozy dolistne charakteryzują się całkowitą
rozpuszczalnością w wodzie i nie przedostają
się do wód gruntowych. Dolistne nawożenie
może przyczynić się do zwyżki plonu nawet
o kilkadziesiąt procent. Lepszemu pobieraniu
składników przez liście sprzyja wysoka
wilgotność i temperatura powietrza 12- 15
°C. Nie powinno się jednak wykonywać się
takich zabiegów, gdy temperatura przekracza
20 °C, ponieważ można wtedy doprowadzić
do uszkodzeń blaszki liściowej. Optymalną porą
dnia jest późne popołudnie lub wczesny ranek.
Nawożenie mocznikiem
Największe zastosowanie w dolistnym
nawożeniu ma mocznik. W wypadku ziemniaka
zaleca się stosowanie ok. 8% roztworu (25
kg mocznika rozpuszczonego w 300 l wody).
Do pierwszego zabiegu na młodsze rośliny
powinno się jednak stosować stężenie niższe
– ok. 6%. Nawożenie roztworem mocznika
można przeprowadzić 2-3 razy w okresie
wegetacji (w zależności od wczesności
odmian oraz wysokości dawek nawożenia
doglebowego) i powtórzyć je w odstępach
7-14-dniowych.
Pamiętajmy o tym, że zbyt wysokie dawki
azotu zwiększają tendencję do ciemnienia
i powstawania pouderzeniowej plamistości
miąższu. Zwiększa się też podatność
na pustowatość bulw oraz rdzawą plamistość
miąższu.
Nawożenie fosforem i potasem
Przy dużym niedoborze fosforu i potasu
w roślinie wskazane jest interwencyjne
dolistne nawożenie tymi składnikami. Fosfor
jest najłatwiej przyswajalny w postaci
Składniki
pokarmowe
powinny być
dostarczane
ziemniakowi
szczególnie
w okresie
zawiązywania
bulw, gdy
zapotrzebowanie
na nie jest
największe.
Dla większości
odmian jest to
okres czerwiec –
lipiec.
25
PRODUKCJA ROŚLINNA