Gazeta AgroNews Nr 23 - page 47

sprawa glifosatu, a w całej Unii obowiązuje
zakaz zaprawiania nasion neonikotynoidami
z uwagi na pszczoły. Badania mówią, że
restrykcje UE spowodują, że rynek środków
ochrony roślin może skurczyć się w Polsce
nawet o 25%. Jakie widzi Pan możliwości
rozwiązania tego problemu?
Christophe Dumont:
Kilka tygodni temu
Vytenis Andriukaitis, Komisarz UE ds Zdrowia
i Bezpieczeństwa Żywności powiedziałw
odniesieniu do glifosatu: „Pozostaję głęboko
przekonany, że nasze decyzje powinny
pozostać oparte na nauce, a nie na politycznej
wygodzie”. Mam nadzieję, że państwa
członkowskie będą przestrzegać jego zaleceń
w kilku toczących się dyskusjach regulacyjnych
w UE na temat środków ochrony roślin.
Jeśli chodzi o uregulowanie kwestii
związanych z bezpieczeństwem środków
ochrony roślin, kluczowe jest znalezienie
odpowiedniej równowagi. Musimy
chronić zdrowie ludzi i środowiska. Zbyt
restrykcyjne decyzje prowadzą jednakże do
wycofania ważnych środków ochrony roślin,
przynoszących znaczące korzyści rolnikom
i konsumentom, bez żadnego pozytywnego
wkładu w polepszanie bezpieczeństwa
zdrowia i środowiska. W tym kontekście,
odwołuję się do wydanego w 2016 roku
w Warszawie eksperckiego raportu „Skutki
potencjalnego wycofania wybranych
substancji czynnych dla upraw polowych
i sadowniczych w Polsce”, bardzo pouczającej,
ale i alarmującej publikacji.
Jesteśmy zaangażowani w dostarczanie
polskim i unijnym rolnikom innowacyjnych
środków ochrony roślin, jednak
przewidywalny system prawny jest warunkiem
koniecznym dla naszych działań. Dlatego
też, szczególnie Polska, jeden z największych
krajów UE, może aktywnie uczestniczyć
w unijnych dyskusjach regulacyjnych w celu
przywrócenia racjonalnego podejścia do
środków ochrony roślin.
Redakcja:
Czy według Pana wprowadzenie
w Polsce i w Europie zasad rolnictwa
zrównoważonego to kwestia dziesięcioleci,
a może kilku lat?
Christophe Dumont:
Po pięciu dekadach
bardzo szybkiego rozwoju produkcji żywności
w Europie i na świecie, stało się widoczne,
że nie można tego kontynuować, w taki
sam sposób, w przyszłości. Z jednej strony,
populacja ludzi będzie stale rosnąć, z drugiej
strony, mniej jest niezbędnych zasobów.
Trzeba produkować więcej jedzenia, mając
mniej gruntów rolnych, dlatego też musimy
zoptymalizować rolnictwo chroniąc glebę,
wodę i inne zasoby dla przyszłych pokoleń.
Zwiększenie intensyfikacji nie jest efektywne,
a ekologiczna produkcja nie dostarczy
wystarczającej ilości żywności. Rolnictwo
zrównoważone – ochrona środowiska,
odpowiedzialność społeczna i efektywność -
będzie w przyszłości obowiązkowe. Obecnie,
świadomi rolnicy często już wytwarzają w taki
sposób. Większość gospodarstw produkujących
na rynek zmieni konwencjonalne praktyki
na rolnictwo zrównoważone w ciągu jednej
dekady – wymaga to od rolnika wielkiej
zmiany, zmiany w sposobie myślenia.
Dziękuję za rozmowę.
Christophe Dumont urodził się w 1964 roku w Rouen we Francji.
Studiował nauki przyrodnicze oraz techniki ochrony roślin w Rouen i Versailles. Po otrzymaniu tytułu magistra
i ukończeniu studiów podyplomowych, rozpoczął karierę zawodową w firmie Schering AG w Berlinie.
W kolejnych latach Christophe Dumont pracował na wielu stanowiskach na terenie Niemiec, Portugalii, Rumunii,
Węgier, Francji i Kostaryki, ostatnio pełnił funkcję Dyrektora Zarządzającego biznesem herbicydowym oraz był
odpowiedzialny za uprawę soi i kukurydzy w skali globalnej w Bayer CropScience w Monheim.
Przez 4 lata pobytu w Polsce  Christophe Dumont pełnił funkcje  Prezesa Bayer Sp. z o.o. i Senior Bayer Re-
presentative Central Eastern Europe oraz Dyrektora Bayer CropScience w Polsce i Krajach Nadbałtyckich. Od
lipca 2016 roku objął stanowisko szefa Regionu ACO (Agricultural Commercial Operations) LATAM2 z siedzibą
w Buenos Aires obejmującego kraje Ameryki Południowej: Argentynę, Meksyk, Paragwaj, Boliwię, Chile.
Christophe Dumont jest żonaty i ma dwie córki.
47
WYWIAD
1...,37,38,39,40,41,42,43,44,45,46 48
Powered by FlippingBook