pomidorze, pietruszce, marchwi, roślinach
ozdobnych i zielarskich, drzewach ozdobnych
i innych roślinach rolniczych z rodziny
kapustowatych oraz na chwastach z tej rodziny
(tasznik, tobołki).
Pierwsze symptomy porażenia obserwuje się
najczęściej dopiero w okresie pełni kwitnienia
rzepaku. Na łodygach widoczne są białoszare,
niekiedy koncentryczne plamy, obejmujące
całość lub część obwodu pędu. Plamy pokrywa
biała, watowata grzybnia, która przerasta
też wnętrze łodygi. Ze zbitej grzybni tworzą
się najpierw szare, potem czarne, owalne
sklerocja. Porażone łodygi bieleją, całe rośliny
przedwcześnie żółkną i zamierają. Porażeniu
ulegać mogą również łuszczyny. Są one
wypełnione białą grzybnią, a pomiędzy
nasionami widoczne mogą być sklerocja.
Umiarkowane temperatury (15-25º C) oraz
duża wilgotność sprzyjają rozwojowi grzybni
oraz powstawaniu apotecjów i zarodników
workowych. Susza lub duże opady deszczu
utrudniają wyrzucanie zarodników. Natomiast
rozprzestrzenianiu się zarodników na większe
odległości sprzyja wiatr i stosunkowo sucha
pogoda. Dla samej infekcji będzie z kolei
korzystne silne zwilżenie liści i płatków (rosa,
W czasie
kwitnienia,
formowania
łuszczyn
i dojrzewania
plonowaniu
może zaszkodzić
kilka chorób.
Jest to przede
wszystkim
zgnilizna
twardzikowa,
następnie czerń
krzyżowych oraz
szara pleśń.
Czerń krzyżowych
22
PRODUKCJA ROŚLINNA
NUMER 18