AgroNews18_v04 - page 45

Zrównoważona konsumpcja, w tym zużycie
zasobów naturalnych staje się koniecznością dla
zapewnienia warunków do wzrostu produkcji
żywności dla przyszłych pokoleń.
Zrównoważony rozwój jest nie tylko
koniecznością ze względu świadomości
ograniczonych zasobów naturalnych, takich
jak gleba, woda, minerały, bioróżnorodność
i powietrze, ale staje się coraz częściej wyborem
zdecydowanej większości obywateli Unii
Europejskiej.
Wskazują na to przeprowadzane w 28 krajach
Unii Europejskiej badania opinii publicznej.
Wynika z nich, że ponad dwie trzecie z nas
uważa, że normy prawne dotyczące środowiska
naturalnego powinny być stanowione
na poziomie Unii, a nie w poszczególnych krajach
(Eurobarometr, 2008).
Ten sam raport podaje, że dla 95% mieszkańców
ochrona środowiska jest priorytetowym zadaniem
dla Unii. Dwie trzecie z mieszkańców Unii jako
największe zagrożenia dla świata wskazuje biedę,
brak żywności i wody pitnej oraz zmiany klimatu.
W raporcie z 2014 roku czytamy,
że trzy największe zagrożenia dla
środowiska naturalnego w Unii Europejskiej
to zanieczyszczenie powietrza – tak uważa
65% mieszkańców 27 krajów Unii, w tym 56%
Polaków. Drugim wskazanym zagrożeniem jest
zwiększająca się ilość śmieci 43% w Unii i 54%
w Polsce. Ponadto wskazano na zanieczyszczenie
wód 50% w całej Unii i 37% w Polsce.
Ponad dwie trzecie z pytanych uważa,
że środowisko naturalne ma znaczący wpływ
na jakość naszego życia, wskazując jednocześnie,
że wszyscy możemy mieć wpływ na jego stan.
Świadomość zagrożeń dla środowiska
naturalnego powoduje też, że 64%
Europejczyków wskazuje wyższość ochrony
środowiska nad rachunkiem finansowym.
Przeciwnego zdania jest 18% z nas. 78%
Europejczyków postuluje zwiększenie nakładów
na ochronę środowiska.
Potwierdza się to w twierdzeniu ponad dwóch
trzecich respondentów o konieczności mierzenia
rozwoju krajów przy zastosowaniu mierników
społecznych, środowiskowych i ekonomicznych.
15% z mieszkańców Unii uważa, że postęp
powinien być mierzony jedynie miernikami
finansowymi.
Trzy czwarte mieszkańców Unii Europejskiej
deklaruje gotowość do zakupu żywności
produkowanej z poszanowaniem środowiska
naturalnego w procesie produkcji.
Rozwój rolnictwa zrównoważonego jest częścią
zrównoważonego rozwoju Unii Europejskiej,
w tym Polski. Wyraźnie wskazuje na to przyjęta
do realizacji po 2013 roku Wspólna Polityka
Rolna, gdzie kładzie się duży nacisk na ochronę
zasobów naturalnych. Określono też społeczną
rolę rolników jako:
„… dostarczenie odpowiedniej jakości i ilości
produktów rolnych. Drugim, ważnym zadaniem
rolnictwa jest dbałość o wykorzystywane
w procesie produkcji zasoby naturalne.
Jest to zadanie wykonywane dla całego
społeczeństwa.”
Rozwój rolnictwa zrównoważonego wymaga
współpracy wielu firm i branż uczestniczących
w procesie produkcji żywności. Polskie
Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego
„ASAP” stawia sobie za cel rozwój tej formy
produkcji rolnej w Polsce. Cel ten realizujemy
poprzez praktyczne stosowanie metod rolnictwa
zrównoważonego we współpracy z rolnikami
zainteresowanymi ich wdrażaniem w swoich
gospodarstwach.
W Stowarzyszeniu „ASAP” współpracują osoby
reprezentujące rolników, branże środków
produkcji, dystrybucji środków produkcji dla
rolnictwa i przetwórstwa rolnego.
Więcej informacji o Polskim Stowarzyszeniu
Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” znajdziecie
Państwo na stronie
Zapraszamy do współpracy.
DARIUSZ RUTKOWSKI
KOORDYNATOR POLSKIEGO STOWARZYSZENIA
ROLNICTWA ZRÓWNOWAŻONEGO „ASAP”
Trzy czwarte
mieszkańców
Unii Europejskiej
deklaruje
gotowość do
zakupu żywności
produkowanej
z poszanowaniem
środowiska
naturalnego
w procesie
produkcji.
45
EKONOMIA
1...,35,36,37,38,39,40,41,42,43,44 46
Powered by FlippingBook