R
osnąca liczba mieszkańców na Ziemi
spowoduje w 2050 roku konieczność
podwojenia produkcji żywności. Będzie
to trudne zadanie do osiągnięcia, ze względu
na kurczące się zasoby naturalne, które
wykorzystywane są w procesie produkcji.
W rolnictwie oznacza to produkcję
odpowiedniej jakości żywności,
z poszanowaniem zasobów naturalnych Ziemi
przy jednoczesnym godziwym wynagradzaniu
rolników za ich trud i respektowanie
potrzeb lokalnych społeczności. Jest to idea
przyświecająca produkcji rolnej określanej jako
rolnictwo zrównoważone.
Szczególnie ważnym jest zrównoważone
wykorzystywanie zasobów naturalnych Ziemi.
Obecnie znaczna część gleb przeznaczona
do produkcji rolnej i łowisk w morzach
i oceanach wykorzystywana jest w sposób
zagrażający jej możliwościom naturalnego
odtworzenia.
ROLNICTWO
ZRÓWNOWAŻONE
– KONIECZNOŚĆ
I WYBÓR MIESZKAŃCÓW
UNII EUROPEJSKIEJ
W OSTATNICH DZIESIĘCIU LATACH
ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ STAŁ SIĘ
DOMINUJĄCYM TEMATEM RZĄDÓW,
ORGANIZACJI POZARZĄDOWYCH,
PRZEDSTAWICIELI PRZEMYSŁU
I OŚRODKÓW AKADEMICKICH.
44
NUMER 18
EKONOMIA