AgroNews18_v04 - page 36

wygaśnie praktycznie do zera, ale Unia stała się
liczącym się eksporterem i skutecznie konkuruje
z Brazylią i Argentyną na niektórych rynkach.
Dostosowywanie się do wymagań rynków
globalnych jest szansą europejskiego sektora
wołowiny, ale aby tę szansę wykorzystać,
potrzebne jest wsparcie ze środków
przeznaczonych na innowacje, transfer wiedzy
i współpracę na marketing rolny.
Dokąd trafia obecnie polska wołowina?
Staracie się o nowe rynki zbytu? Jaka jest
wielkość eksportu wołowiny obecnie, a jaka
była w latach ubiegłych?
– Polski eksport wynika z bilansu podaży
i popytu. Popyt na polskim rynku jest bardzo
słaby. W 2013 spożycie wołowiny wynosiło
ok. 1,5 kg na osobę, w związku z tym my nie
mamy wyjścia: resztę musimy wysłać na eksport.
Pytanie tylko, w jakiej cenie. Niewątpliwie
polski eksport wołowiny zyskał najbardziej
w okresie, gdy mięso było sprzedawane
na rynek turecki. Wówczas to Turcja była
jednym z najważniejszych odbiorców chłodzonej
wołowiny z naszego kraju. Jej udział w naszym
eksporcie wynosił ponad 27 proc. Obecnie
nasze mięso sprzedajemy głównie Włochom,
Niemcom, Holendrom i Hiszpanom.
PRODUKCJA BYDŁA MIĘSNEGO
Czy pogłowie bydła w Polsce rośnie? Jakie
są perspektywy wzrostu?
– Pogłowie bydła w Polsce szacuje się obecnie
na ponad 5 mln sztuk. Statystyki mówią,
że nieznacznie rośnie. Zwiększa się liczba krów
wycofywanych z produkcji mleka w kierunku
mamek – teraz jest ich 170 tysięcy.
Jaka rasa bydła mięsnego jest obecnie
w Polsce najpopularniejsza? Która
ma największą wydajność rzeźną?
– Spośród kilku ras bydła mięsnego najczęściej
wybieraną do hodowli w Polsce jest francuska
limousine. Stanowi ona ponad 70 proc.
pogłowia bydła mięsnego w naszym kraju.
Dlaczego jest tak popularna? Przede wszystkim
ma bardzo dobre wyniki opasowe: przyrosty
dobowe sięgają nawet 1300 g na dobę. Poza
tym porody u tej rasy są zazwyczaj lekkie.
Charakteryzuje się także dobrą mlecznością,
co jest bardzo ważne przy odchowie cieląt.
Ilu jest w Polsce hodowców bydła mięsnego?
Jaka jest średnia wielkość stada?
– Zarejestrowanych jest około 1000 hodowców.
Każdy, kto chce prowadzić hodowlę, musi być
zarejestrowany w Polskim Związku Hodowców
i Producentów Bydła Mięsnego.
Podczas Kongresu Wołowiny prezes
Edgar Benesz zwrócił uwagę na małe
zainteresowanie hodowców i producentów
rasą simental. Czemu tak się dzieje?
To trudna rasa, czy ma małą wydajność
rzeźną?
– Rasa simental jest rasą niedocenianą w Polsce.
Bydło to charakteryzuje się dużymi zdolnościami
do opasu i dobrą wydajnością mleczną. A jeśli
chodzi o wydajność rzeźną, to niewiele się różni
od typowego bydła mięsnego. Czemu ta rasa nie
jest taka popularna? Z jakiegoś powodu nauka
polska uznała, że bardziej cenne do produkcji
mleka są krowy czystej rasy H-F, czarno-białe,
i że właśnie te stada należy rozwijać. Tymczasem
Niemcy mają bardzo dobre wyniki w hodowli
simentala bawarskiego. Uzyskuje on bowiem
wydajność mleczną na poziomie 7 tysięcy
litrów i charakteryzuje się bardzo dobrym
umięśnieniem.
Jerzy Wierzbicki podczas I Forum Sektora Wołowiny
we wrześniu 2014 roku
36
NUMER 18
PRODUKCJA ZWIERZĘCA
1...,26,27,28,29,30,31,32,33,34,35 37,38,39,40,41,42,43,44,45,...46
Powered by FlippingBook