AgroNews18_v04 - page 39

Już od 2016 roku rolnicy będą mogli
sprzedawać przetworzone produkty
spożywcze z produktów pochodzących
z własnej uprawy, hodowli lub chowu.
Chodzi m.in. o dżem, soki, kiełbasę,
szynkę, pasztet czy sery. Obecnie prawo
zezwala na wytwarzanie i sprzedawanie
bez konieczności rejestrowania działalności
gospodarczej i płacenia podatku
dochodowego od osób fizycznych jedynie
produktów nieprzetworzonych.
Szansa na dodatkowe pieniądze
Możliwość sprzedaży bezpośredniej
produktów przetworzonych to ogromna
szansa dla małych i średnich gospodarstw.
Rolnicy sprzedający przetworzone
przez siebie produkty rolne będą mogli
korzystać ze zryczałtowanej formy
opodatkowania uzyskanych w ten sposób
dochodów. Ryczałt będzie wynosił 2 proc.
Warunkiem będzie prowadzenie ewidencji
sprzedaży oraz sprzedawanie produktów
wyłącznie w miejscu ich wytworzenia lub
na targowiskach.
Kwota wolna od podatku została ustalona
na poziomie 7000 zł. Zgodnie z nowymi
przepisami rolnik będzie mógł sprzedać
produkty maksymalnie za 150 000 tys. euro
rocznie (ok. 600 tys. zł).
Wielu gospodarzy zwraca uwagę,
że kwota
maksymalna jest nieadekwatna
do wielkości sprzedaży
.
– Kwota ta być może jest wysoka
i niewątpliwie wiele gospodarstw nigdy
takich przychodów nie osiągnie. Ale
jest to kwota, która ma zachęcić średnie
39
PRAWO
1...,29,30,31,32,33,34,35,36,37,38 40,41,42,43,44,45,46
Powered by FlippingBook