Gazeta AgroNews Nr 19 - page 26

wskazane jest nawożenie w granicach
140-180 kg K
2
O/ha i 80-110 kg P
2
O
5
/ha.
Natomiast na glebach o niskiej zasobności
nawożenie mineralne należy zwiększyć
o około 25-50% w stosunku do potrzeb
(część składnika wprowadzona w nawozie
przeznaczona jest na podniesienie
zasobności gleby). Warto mieć przy tym
rozpoznaną zasobność gleby na polu,
na którym zamierzamy uprawiać rzepak,
już przed siewem przedplonu, aby w razie
potrzeby przynajmniej częściowo zwiększyć
jego nawożenie, co pozwoli nam lepiej
przygotować stanowisko do siewu rzepaku.
Ustalając wysokość nawożenia mineralnego
fosforem i potasem rzepaku, poza ustaleniem
zapotrzebowania i uwzględnieniem
zasobności gleby w przyswajalne składniki
pokarmowe trzeba również mieć na uwadze
dopływ składników z przyorywanych resztek
pożniwnych lub stosowanych nawozów
naturalnych (obornik, gnojówka, gnojowica).
W tym celu należy systematycznie prowadzić
bilans obu składników w zmianowaniu,
korygując przed każdym kolejnym sezonem
wegetacyjnym dane o plonach i ilości
składników wprowadzonych do gleby
w resztkach pożniwnych czy zastosowanych
nawozach naturalnych. Warto wiedzieć,
że np. poprzez przyoranie słomy do gleby
wraca większość pobranego przez rośliny
potasu, gdyż składnik ten gromadzony
jest przede wszystkim w organach
wegetatywnych roślin. Odmiennie wygląda
sytuacja z fosforem, który gromadzony jest
głównie w ziarnie i nasionach, a co się z tym
wiąże, w większości wywożony jest z pola
(tab. 4). Ilość składników pokarmowych
uwalniających się z nawozów organicznych
i naturalnych (słoma, obornik, gnojowica)
można rozpatrywać zarówno w członie
zmianowania (przykładowo: jęczmień
jary – rzepak), jak i całym zmianowaniu.
Rozpatrując składniki w członie zmianowania
trzeba mieć na uwadze, że w pierwszym
roku po wprowadzeniu nawozów dostępna
ZASOBNOŚĆ GLEBA
B. LEKKA
GLEBA
LEKKA
GLEBA
ŚREDNIA
GLEBA
CIĘŻKA
bardzo niska
<
1,0
<
2,0
<
3,0
<
4,0
niska
1,1-2,0
2,1-3,0
3,1-5,0
4,1-6,0
średnia
2,1-4,0
3,1-5,0
5,1-7,0
6,1-10,0
wysoka
4,1-6,0
5,1-7,0
7,1-9,0
10,1-14,0
bardzo wysoka
>
6,1
>
7,1
>
9,1
>
14,1
Tabela 2. Klasy zasobności przyswajalnego magnezu w glebie,
mg Mg/100g gleby
26
PRODUKCJA ROŚLINNA
NUMER 19
1...,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25 27,28,29,30,31,32,33,34,35,36,...44
Powered by FlippingBook