ZIEMNIAK
W RÓŻNYCH
SYSTEMACH
UPRAWY
UPRAWA ZIEMNIAKA JEST TRUDNA I KOSZTOWNA.
KOSZT UPRAWY ZIEMNIAKA ZALEŻNIE OD SYSTEMU
I KIERUNKU PRODUKCJI WYNOSI OBECNIE OD 7
DO 18 TYS. ZŁ NA HEKTAR. UPRAWA TEGO GATUNKU
JEST TAKŻE OBARCZONA WYSOKIM RYZYKIEM.
P
lantacje ziemniaków są często
zagrożone wieloma chorobami
i szkodnikami, a także stresami
środowiskowymi (susza, nadmiar opadów,
wiosenne przymrozki, wysokie temperatury
latem). Gatunek ten wymaga starannej
uprawy gleby, dużej do obsadzenia masy
sadzeniaków (2-3 t/ha), wykonania szeregu
zabiegów pielęgnacyjnych i ochronnych,
nawadniania, a także sprawnego zbioru
oraz komfortowych warunków dla
przechowywania zebranego plonu.
Różnice w stosowanej agrotechnice
wynikają z wybranego przez rolnika kierunku
produkcji ziemniaka i przyjętego systemu
gospodarowania. Inaczej uprawia się
ziemniaki jadalne, inaczej jako surowiec dla
przetwórstwa spożywczego (frytki, chipsy)
czy dla krochmalnictwa, a jeszcze inaczej
na plantacji nasiennej. Celem zasadniczym
uprawy ziemniaka we wszystkich kierunkach
jest uzyskanie wysokich plonów bardzo
dobrej jakości. W ostatnim jednak czasie
ważnym elementem zmian w agrotechnice
jest także idea ekologizacji rolniczej
przestrzeni produkcyjnej oraz ciągłe obniżanie
jednostkowych kosztów produkcji w dążeniu
do tego, by stać się bardziej konkurencyjnym
na globalnym rynku względnie tanich
artykułów rolnych.
Siłą napędową zmian dokonujących się
w stosowanej agrotechnice jest postęp
biologiczny (wprowadzanie do uprawy
nowych, coraz doskonalszych pod względem
rynkowym odmian), postęp techniczny
(upowszechnianie doskonalszych i bardziej
wydajnych maszyn oraz sprzętu) oraz
postęp technologiczny (wprowadzanie
bezpieczniejszych i efektywniejszych
nawozów oraz ich aplikacji, selektywnych
środków ochrony roślin, w tym także
preparatów biologicznych, stosowanie
stymulatorów wzrostu itp.).
34
PRODUKCJA ROŚLINNA
NUMER 21