Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę znakowania jaj, którą objęto 93 podmioty detaliczne.
Sprawdzono 143 partie jaj, z czego 18 zakwestionowano (12,6%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
- Klasy wagowej (brak lub nieprawidłowa klasa wagowa, podanie dwóch klas wagowych zamiast jednej właściwej).
- Daty minimalnej trwałości (niewłaściwy format, nieczytelny zapis, nieprawidłowe informacje dotyczące jej wskazania na opakowaniu).
- Braku lub nieczytelnego kodu producenta.
- Braku: oznakowania, numeru zakładu pakowania, objaśnienia znaczenia kodu producenta, klasy jakości.
- Stosowania szaty graficznej sugerującej inny chów niż klatkowy.
- Użycia określenia „wiejskie” dla jaj z chowu klatkowego.
Podsumowanie kontroli Prezesa UOKiK na rynku trzody chlewnej
Źródło: IJHARS