Święto pomidora w Rogożewie

11 września br. w Rogożewie (powiat rawicki) w otoczeniu pól mieniących się dojrzewającymi pomidorami odbyło się kolejne wydarzenie organizowane przez Wielkopolską Izbę Rolniczą z cyklu „Nasze regionalne bogactwo na stoły!”.

Święto pomidora w Rogożewie
Święto pomidora w Rogożewie

Tym razem spotkanie miało na celu promocję pomidorów oraz lokalnych producentów i przetwórców tych warzyw. Współorganizatorem wydarzenia byli: Spółdzielcza Grupa Producentów Owoców i Warzyw dla Przetwórstwa Pudliszki oraz Miasto i Gmina Jutrosin. Pomidorowa impreza plenerowa odbyła się na plantacji doświadczalnej Państwa Elwiry i Leszka Chudziaków. W spotkaniu uczestniczył Prezes WIR – Piotr Walkowski, Starosta Rawicki – Adam Sperzyński, Prezes SGP Pudliszki – Witold Szpurka, Przewodniczący RP WIR w Rawiczu – Łukasz Rojda, Burmistrz Jutrosina – Romuald Krzyżosiak, Burmistrz Miejskiej Górki – Karol Skrzypczak, Wójt Pakosławia – Piotr Skrzypek oraz rolnicy, przedstawiciele grup producentów warzyw i przetwórcy. W imprezie uczestniczyła także delegacja Dolnośląskiej Izby Rolniczej ze Zdzisławem Kanasem – Przewodniczącym RP DIR w Miliczu. Uczestników spotkania powitali Maciej Wita – doradca agronomiczny, Piotr Walkowski – Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej oraz Adam Sperzyński – Starosta Rawicki.

Lustracja upraw pomidorów

Następnie odbyła się lustracja upraw pomidorów. Na plantacji Elwiry i Leszka Chudziaków można było obejrzeć ponad 70 odmian pomidorów gruntowych przeznaczonych do zbioru ręcznego i mechanicznego. Spotkanie było okazją do wymiany doświadczeń i spostrzeżeń na temat tegorocznego sezonu pomidorowego. Uczestnicy wydarzenia mogli skorzystać z punktu informacyjnego, w którym pracownicy Wielkopolskiej Izby Rolniczej udzielali informacji o funkcjonowaniu grup producentów rolnych. O praktycznych aspektach współpracy w grupie można było dowiedzieć się na stoiskach grup producentów, m.in. na stoisku Spółdzielczej Grupy Producentów Owoców i Warzyw dla Przetwórstwa Pudliszki.

Konkursy kulinarne i degustacja

Tradycyjnie Wielkopolska Izba Rolnicza zorganizowała przy tej okazji konkurs kulinarny skierowany m.in. do kół gospodyń wiejskich oraz stowarzyszeń. Zadaniem konkursowym było przygotowanie najbardziej różnorodnych pomidorowych potraw.

Kapituła konkursowa bardzo wysoko oceniła każdą potrawę przygotowaną przez uczestników i przyznała wszystkim równorzędne nagrody w postaci termosów gastronomicznych.

W programie spotkania były również pokazy połączone z degustacją potraw dla uczestników imprezy. Potrawy, w których królował pomidor, zostały przygotowane przez KGW Pawłowo, KGW Śląskowo, KGW Szymonki, KGW Janowo i KGW Sobótka.

Odbył się także konkurs na największego (w kategorii okrągły i lima) oraz najdziwniejszego pomidora, w którym zwyciężyli: Agnieszka Ofierzyńska, Karol Kaczmarek i Adam Jarus.

Sezon na polskie pomidory

Wszystkim laureatom konkursów serdecznie gratulujemy.

Źródło: WPR, Michał Pawliczuk

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Przeceny na rynku rzepaku nabierają tempa

Kompleks oleistych traci na wartości za sprawą dobrych warunków upraw w Brazylii, gdzie rosną szanse na rekordowe zbiory soi. Soja w Chicago zaczyna też odczuwać...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics