Rosyjskie ministerstwo rolnictwa i krajowy związek hodowców opracowały branżowy program rozwoju produkcji trzody chlewnej do 2020 roku. Jego wdrożenie zapewni Rosji całkowitą samowystarczalność w zakresie podaży mięsa wieprzowego.
Jak informuje FAMMU/FAPA, w ciągu ostatnich dwóch lat Rosja ograniczyła import tego mięsa. Podczas gdy w 2008 roku wieprzowina sprowadzona zza granicy stanowiła 32% krajowej podaży, w 2010 roku udział ten obniżył się do 25%.
Rosyjski rząd chce w przyszłym roku zmniejszyć import wieprzowiny o ponad 30 proc. Czy dotknie to polskich hodowców? Zapewne choć, choć w niewielkim stopniu. Udział naszego mięsa w eksporcie do Rosji jest niewielki. W pierwszym kwartale tego roku na ten rynek trafiło 1700 ton wieprzowiny.
Eksperci szacują, że za 9 lat pogłowie trzody chlewnej w Rosji będzie wynosić 35 mln sztuk.
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu