Od marca bieżącego roku notowania na GDT odnotowywały spadki, z małym wyjątkiem w połowie czerwca. Jednak dwie ostatnie aukcje we wrześniu przyniosły odbicie. Ostatnia aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 20 września 2022 roku zakończyła się na delikatnym plusie. Jest to drugi wzrost z rzędu. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 2,0%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 4 072 USD.
Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań trzech oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku bezwodnego tłuszczu mlecznego oraz pełnego mleka w proszku. Spadki natomiast dotyczyły dwóch produktów, tj. masła i odtłuszczone mleko w proszku.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 20 września 2022 roku:
- Bezwodny tłuszcz mleczny +4,0% – cena 5 901 USD/t
- Pełne mleko w proszku +3,7% – cena 3 733 USD/t
- Ser Cheddar +2,1% – cena 5 147 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku -0,7% – cena 3 547 USD/t
- Masło -0,2% – cena 5 356 USD/t
- Laktoza – nie była oferowana
- Maślanka w proszku – nie była oferowana
- Serwatka w proszku – nie była oferowana
W Polsce cena surowca utrzymuje trend wzrostowy od wielu miesięcy. Z ostatnich danych GUS wynika, że w sierpniu cena mleka wynosiła 238,97 zł/hl i była o 58,8% wyższa od ceny sprzed roku.
Źródło: PFHBiPM