Raport Międzynarodowej Rady Zbożowej (IGC) z 17-go listopada pokazuje, że światowa produkcja zbóż (pszenicy i zbóż gruboziarnistych) powinna spaść o 33 miliony ton w sezonie 2022/23, do 2,255 miliarda ton (spadek o 1% r/r).
Mniejsza (rok do roku) produkcja kukurydzy (spadek o 53 miliony ton) i sorgo (spadek o 1 milion ton) przewyższają wzrosty zbiorów pszenicy (o 10 mln), jęczmienia (wzrost o 6 mln), owsa (wzrost o 2 mln) i innych zbóż gruboziarnistych (wzrost o 3 mln). W stosunku do października prognoza produkcji zbóż obniżona została o skromne 1 mln ton.
Światowe spożycie zbóż zostało skorygowane w górę o 1 mln ton do 2272 w porównaniu z październikiem, ze względu na wzrost zużycia paszowego kukurydzy. Mimo pierwszego spadku (r/r) od sezon 2015/16 globalne zużycie znacznie przekroczy poziom produkcji.
Handel światowy zbożami w sezonie 2022/23 spadnie o 4% z sezonu na sezon, szczególnie w przypadku kukurydzy (- 9 mln ton), pszenicy (-5 mln ton).
IGC obniżyła w listopadowej prognozie (za sprawą pszenicy) prognozę globalnych zapasów zbóż o 4 mln ton do 580 mln ton. Oznacza to, że końcowe zapasy zbóż skurczą się o 17 mln ton r/r i będzie to szósty sezon z rzędu z niższymi zapasami.
IGC oczekuje, że światowa produkcja pszenicy wyniesie rekordowe 791 mln ton (-1 mln ton od października) i będzie o 10 mln ton powyżej sezonu 2021/22. Zużycie globalne tego zboża szacowane jest na 784 mln ton. Stąd oczekiwane końcowe zapasy pszenicy powinny wzrosnąć o 7 mln ton do 282 mln ton.
Globalna produkcja kukurydzy wyniesie w tym sezonie 1166 mln ton (bez zmian od października), w porównaniu z 1219 mln ton w sezonie 2021/22. Spadek o 4,4% (r/r) wynika głównie z oczekiwanych dużych strat na Ukrainie, w UE i USA.
Zapasy globalne kukurydzy powinny obniżyć się na koniec sezonu (r/r) o 24 mln ton do tylko 257 mln ton.
Eksport ukraińskich zbóż przez porty Morza Czarnego będzie kontynuowany
Andrzej Bąk – eWGT
Źródło: IGC