Tak nas oszukują na straganach z żywnością! Strach jeść

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości produktów oferowanych w lokalach gastronomicznych otwieranych sezonowo w miejscowościach turystycznych oraz w punktach sprzedaży oferujących wyroby regionalne.

Tak nas oszukują na straganach z żywnością! Strach jeść

Ponad 70 procent skontrolowanych punktów z nieprawidłowościami

Skontrolowano 37 podmiotów (25 lokali gastronomicznych i 12 punktów sprzedaży detalicznej), z czego w 70,3% stwierdzono nieprawidłowości. Sprawdzono jakość handlową (głównie oznakowanie) m.in.: serów (w tym oznakowanych jako „oscypki”), miodów, lodów i dań gotowych.

Cechy jakościowe

Oceną organoleptyczną objęto 4 partie produktów, a parametry fizykochemiczne sprawdzono w 1 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Znakowanie

Zweryfikowano poprawność oznakowania 101 partii, z czego 62 zakwestionowano (61,4%). Nieprawidłowości dotyczyły m.in.:

  • Braku obowiązkowych informacji (pełnej nazwy produktu, wykazu składników, producenta) dla produktów oferowanych do sprzedaży luzem (w tym w lokalach gastronomicznych).
  • Stosowania nazwy nieadekwatnej do składu produktu („waniliowo-czekoladowe” dla lodów zawierających jedynie aromaty i kakao, „lemoniada” dla napoju zawierającego tylko aromat i kwas cytrynowy).
  • Podania nazwy miodu niezgodnie z obowiązującymi przepisami.
  • Bezprawnego stosowania nazwy „oscypek” lub logo Chronionego Oznaczenia Geograficznego.
  • Umieszczenia w oznakowaniu wyrobów cukierniczych informacji (słownych i graficznych) sugerujących, że pochodzą z konkretnej miejscowości, podczas gdy były w niej tylko konfekcjonowane, a ich produkcja odbywała się w innej miejscowości.
  • Niewłaściwego podawania wykazu składników (np. nieuwzględnienia w nim wszystkich składników, w tym wchodzących w skład składnika złożonego).
  • Podawania niezgodnie z przepisami informacji o dacie minimalnej trwałości.

Pieczywo pod lupą IJHARS. Fantazyjne nazwy chleba niezgodne ze składem

Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością

Dodatkowo w punktach gastronomicznych kontrolą objęto 17 partii materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością pod kątem poprawności użytkowania oraz posiadanej dokumentacji. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Źródło: IJHARS

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Drobnica burakowa atakuje plantacje. Jaki insektycyd zastosować?

Na plantacjach buraka cukrowego zaobserwowano uszkodzenia powodowane przez Drobnicę burakową. Uszkodzenia: Na hypokotylu widoczne małe okrągłe, ciemno przebarwione miejsca żerowania. Uszkodzenia występują także na liścieniach, liściach...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics