Znamy tegorocznych laureatów konkursu Agroabsolwent na najlepszą pracę na temat nowoczesnego rolnictwa i przetwórstwa rolno-spożywczego. Konkurs od czterech lat organizowany jest przez Bank BNP Paribas we współpracy z Polskim Stowarzyszeniem Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”.
Celem Konkursu jest promowanie innowacyjności i zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, ekologii oraz innych działań przynoszących wartość dodaną dla społeczeństwa wiejskiego, zdrowia, środowiska, gospodarstw rolnych, obszarów wiejskich, przemysłu rolno-spożywczego oraz zrównoważenia produkcji żywności.
W tym roku padł kolejny rekord liczby prac
Do konkursu można było zgłaszać prace dyplomowe: magisterskie, inżynierskie i licencjackie. Spośród nadesłanych 58 prac wyłoniono laureatów do 4 nagród głównych, gdyż trzecie miejsce zajęły 2 prace ex aequo.
Zwycięskie prace obejmowały bardzo szerokie spektrum zagadnień: od praktycznego projektu robota do zwalczania stonki ziemniaczanej, przez ekstremalnie innowacyjne dodatki do żywności, aż po wysoce specjalistyczne prace mikrobiologiczne i nanotechnologie.
Jury, w skład którego wchodzili przedstawiciele Banku BNP Paribas, Stowarzyszenia ASAP oraz firm: Grupa Żywiec, ProCam Polska Sp. z o.o., Timac Agro Polska Sp. z o.o. i Farm Frites Poland S.A., z ogromnym zainteresowaniem i uznaniem przeczytało 58 nadesłanych prac.
Nagrody
Biorąc pod uwagę bardzo wysoką jakość prac dyplomowych, wybór był trudny, ale ostatecznie zostały przyznane następujące nagrody:
I miejsce + Oferta stażu w PROCAM Polska
Mgr Patrycja Opała za pracę „Wpływ nawozowego wykorzystania pozostałości po procesie fermentacji metanowej na wybrane parametry gleby lekkiej”, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego,
II miejsce
Inż. Joanna Szczepankowska: „Otrzymywanie oraz badanie właściwości fizykochemicznych i przechowalniczych folii polisacharydowych wzbogaconych w tlenek grafenu”, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie,
III miejsce ex aequo
Inż. Anna Pakulska za pracę: „Czy olej mikrobiologiczny pozyskiwany z hodowli w podłożach z odpadowymi surowcami przemysłu rolno-spożywczego może być składnikiem diety?”, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
III miejsce ex aequo + Nagroda specjalna Farm Frites Poland
Inż. Józef Szymelewicz za „Projekt i wykonanie robota mobilnego do usuwania Leptinotarsa decemlineata z uprawy ziemniaka”, Politechnika Białostocka
Dodatkowo:
Oferta stażu w Timac Agro Polska
Mgr Marcel Ruszkiewicz za „Badania nad zastosowaniem preparatu ILAGRO w uprawie polowej cebuli zwyczajnej oraz buraka ćwikłowego”, Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich
Oferta stażu w Grupie Żywiec
Olga Konkol za pracę: „Zanieczyszczenia mikrobiologiczne w produkcji piw niepasteryzowanych”, Uniwersytet Zielonogórski
Możliwość publikacji prac w mediach rolniczych
Ponadto, Laureaci otrzymali możliwość publikacji autorskiego artykułu nt. pracy dyplomowej w wydawnictwach branżowych Partnerów medialnych oraz inne nagrody rzeczowe.
Partnerzy konkursu Agroabsolwent:
- Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” i jego członkowie:
- Farm Frites Poland S.A.
- Grupa Żywiec S.A.
- PROCAM Polska Sp. z o.o.
- Timac Agro Polska Sp. z o.o.
- Platforma informacyjna AgroNews.com.pl
- Agencja Promocji Rolnictwa i Agrobiznesu „APRA” sp. z o.o. (partner medialny)
- Polskie Wydawnictwo Rolnicze
Gratulujemy zwycięzcom i zapraszamy studentów do udziału w przyszłorocznej edycji Konkursu.
Więcej szczegółów na stronie www.bnpparibas.pl/agroabsolwent/
Źródło i fot.: Bank BNP Paribas