Pierwsza aukcja na nowozelandzkiej giełdzie Global Dairy Trade zakończyła się spadkami cen produktów mlecznych. Ogólny indeks cenowy spadł o 2,8%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3 365 USD.
Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań wszystkich oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe obniżki odnotowano w przypadku maślanki w proszku i bezwodnego tłuszczu mlecznego.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 3 stycznia 2023 roku:
- Maślanka w proszku -12,9% – cena 2 556 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny -5,1% – cena 5 395 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku -4,3% – cena 2 838 USD/t
- Laktoza -3,6% – cena 1 178 USD/t
- Masło -2,8% – cena 4 479 USD/t
- Ser Cheddar -2,7% – cena 4 690 USD/t
- Pełne mleko w proszku -1,4% – cena 3 208 USD/t
- Serwatka w proszku – nie była oferowana
Ceny światowe wpływają również na ceny na krajowym rynku. Pomimo, że ceny polskich produktów mlecznych nadal pozostają wyższe niż w 2021 roku to jednak w relacji miesięcznej odnotowują spadki.
Źródło: PFHBiPM