Zrównoważona produkcja i przetwórstwo mleka. Nowe organizacje dołączają do Stowarzyszenia „ASAP”

Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”, Polska Izba Mleka i Związek Polskich Przetwórców Mleka będą współpracować na rzecz promocji i rozwoju praktyk rolnictwa zrównoważonego w Polsce. Organizacje zawarły porozumienie, którego celem jest wspieranie zrównoważenia polskiego sektora produkcji mleka.

Zrównoważona produkcja i przetwórstwo mleka. Organizacje mleczarskie dołączają do ASAP

Polska Izba Mleka i Związek Polskich Przetwórców Mleka to organizacje zrzeszające spółdzielnie i firmy prywatne, zajmujące się przetwórstwem mleka. Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” jest niekomercyjną inicjatywą grupy firm i osób reprezentujących różne branże łańcucha żywnościowego.

Organizacje te podjęły decyzję o zacieśnieniu współpracy, której celem jest podejmowanie całego szeregu działań na rzecz rozwoju i promocji rolnictwa zrównoważonego ze szczególnym uwzględnieniem zrównoważonego mleczarstwa. To pierwsza tego typu inicjatywa w polskim mleczarstwie, do której zaproszono przedstawicieli zakładów przetwórczych – liderów na rynku mleka.

Zrównoważone rolnictwo, w tym mleczarstwo to kierunek, w którym powinna podążać branża mleczarska

Zrównoważone rolnictwo, w tym mleczarstwo to dziś jeden z kluczowych kierunków w jakim powinna podążać branża mleczarska, aby utrzymać naszą globalną konkurencyjność. Wysokie ambicje klimatyczne, coraz większa świadomość konsumencka i przede wszystkim transformacja rolnictwa wymuszona Europejskim Zielonym Ładem to kierunki, w jakie wpisuje się zrównoważoność. Dlatego cieszę się, że wspólnie zaczynamy ważny i nieunikniony proces tworzenia zrównoważonego mleczarstwa. To przyszłość, dzięki której firmy zrzeszone w naszych organizacjach będą przygotowane do tych ogromnych transformacji – podkreśla Agnieszka Maliszewska, Dyrektor Polskiej Izby Mleka.

Wpływ emisji metanu przy produkcji zwierzęcej i tlenków azotu przy uprawie roślin paszowych na środowisko i klimat jest większy, niż wpływ emisji takiej samej ilości dwutlenku węgla. Dlatego bardzo duże znaczenie dla polityki klimatycznej ma wdrożenie zasad rolnictwa zrównoważonego, w tym racjonalizacja chowu i żywienia przeżuwaczy – dodaje Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”.

Przeżuwacze mają w skali świata ogromne znaczenie zarówno dla całokształtu żyzności gleb, jak i dla jakości diety społeczeństw. Zrównoważenie tego, bardzo wymagającego segmentu produkcji żywności, jest wyzwaniem, któremu musimy stawić czoła – zaznacza Jerzy Próchnicki, Członek Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”.

Dlaczego to takie istotne?

Obecnie cały sektor produkcji i przetwórstwa mleka stoi przed istotnymi wyzwaniami związanymi z wdrożeniem Europejskiego Zielonego Ładu. Dotyczy to przede wszystkim konieczności ograniczenia emisji gazów cieplarnianych pochodzących z tego typu produkcji, ograniczenia stosowania antybiotyków oraz zapewnienia dobrostanu zwierząt. Do kluczowych elementów stanowiących największe wyzwanie w procesie zrównoważenia produkcji zaliczają się: produkcja pasz, zdrowie i higiena, dobrostan zwierząt, zarządzanie wodą, wykorzystanie odchodów czy kwestia emisji gazów cieplarnianych.

Naszym celem jest stworzenie modelu produkcji mleka, który łączy cele ekonomiczne i jakościowe z wymogami środowiskowymi oraz dbałością o etyczną stronę prowadzenia biznesu – mówi Marcin Hydzik, Prezes Zarządu Związku Polskich Przetwórców Mleka.

Zrównoważony rozwój pozwala budować odporność biznesu w niestabilnych czasach. Raport ASAP i Accenture

Tylko poprzez zrównoważony rozwój mleczarstwa, który szczególną uwagę przywiązuje do ochrony środowiska oraz troski o dobrostan zwierząt, jest możliwe dostarczanie konsumentom prawdziwie wartościowych produktów. Już obecnie podejmujemy konkretne działania – 22 lutego 2023 odbędzie się pierwsze spotkanie grupy zadaniowej poświęconej zrównoważonemu mleczarstwu – dodaje.

Źródło: Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

  1. Zrównoważone rolnictwo?, chyba wykańczanie producentów mleka. Kogo wy chcecie nabrać, będziecie dążyć do zmniejszenia pogłowiu krów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Robi się poważnie. Potwierdzono wystąpienie sześć nowych ognisk wścieklizny

Główny Lekarz Weterynarii informuje o wystąpieniu na terytorium RP ognisk wścieklizny nr 19 - 24 w 2024 r., na podstawie wyników badań laboratoryjnych z...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics