PIORiN kontroluje materiał siewny

Wczesna wiosna to dobry moment, aby przypomnieć istotne kwestie związane z planowanymi siewami. Duży wpływ na wielkość i jakość uzyskanego plonu, a także na koszty zabiegów ochrony roślin ma wybór materiału siewnego. W przypadku ważniejszych gatunków roślin rolniczych i warzywnych jest on pod szczególnym nadzorem Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

Materiał siewny oferowany do sprzedaży rolnikom powinien spełniać wszelkie wymagania jakościowe, szczegółowo opisane w przepisach prawnych z zakresu nasiennictwa.

Ocena materiału siewnego, którą przeprowadza PIORiN jest kilkuetapowa i obejmuje:
– ocenę polową plantacji nasiennej;
– ocenę laboratoryjną jakości lub zdrowotności materiału siewnego;
– ocenę tożsamości i czystości odmianowej.

Obrót materiałem siewnym roślin rolniczych i warzywnych może prowadzić przedsiębiorca, w tym przedsiębiorca wytwarzający materiał siewny, który zgłosi Wojewódzkiemu Inspektorowi Ochrony Roślin i Nasiennictwa zamiar prowadzenia obrotu tym materiałem siewnym i uzyska numer wpisu do ewidencji przedsiębiorców lub ewidencji rolników prowadzących obrót materiałem siewnym.

W obrocie może znajdować się materiał siewny w opakowaniu zamkniętym, odpowiednio zabezpieczonym plombą urzędową i trwale zaopatrzonym w etykietę nasienną. Urzędowa etykieta lub etykieta przedsiębiorcy potwierdza, że towar przeszedł wszystkie wymienione etapy urzędowej oceny lub ocenie pod urzędowym nadzorem oraz spełnia wymagania jakościowe dla danej kategorii i stopnia kwalifikacji, a jego zdrowotność nie budzi zastrzeżeń.

Nowe zasady w programie azotanowym

Pracownicy Wojewódzkich Inspektoratów przeprowadzają kontrole jakości materiału siewnego znajdującego się w obrocie. Inspektorzy losowo kontrolują materiał siewny pod kątem wymagań w zakresie jakości oraz spełniania innych wymagań w zakresie wytwarzania, oceny i przechowywania, a także obrotu tym materiałem. W ramach kontroli pobiera się próby, które są poddawane będą badaniom laboratoryjnym pod względem zdolności kiełkowania oraz analizy czystości.

Źródło i fot.: PIORiN

 

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Przeceny na rynku rzepaku nabierają tempa

Kompleks oleistych traci na wartości za sprawą dobrych warunków upraw w Brazylii, gdzie rosną szanse na rekordowe zbiory soi. Soja w Chicago zaczyna też odczuwać...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics