Od połowy lutego bieżącego roku na platformie GDT utrzymuje się trend spadkowy cen produktów mleczarskich. Występują momenty odbicia się indeksu cen, jednak są one sporadyczne. Ostatnia aukcja, która odbyła w dniu 21 marca zakończyła się ujemnym indeksem cenowym o 2,6%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3 361 USD.
Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań wszystkich oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe obniżki odnotowano w przypadku sera Cheddar oraz bezwodnego tłuszczu mlecznego.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 21 marca 2023 roku:
- Ser Cheddar -10,2% – cena 4 052 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny -3,8% – cena 5 150 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku -3,5% – cena 2 648 USD/t
- Masło -3,0% – cena 4 748 USD/t
- Pełne mleko w proszku -1,5% – cena 3 228 USD/t
- Laktoza – nie była oferowana
- Maślanka w proszku – nie była oferowana
- Serwatka w proszku – nie była oferowana
Zużyte opony jako obciążniki na pryzmę – problem wciąż istnieje
W Polsce również odnotowywany jest spadek ceny surowca. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego średnia cena mleka w lutym wynosiła 227,40 zł/hl i była o 7,4% niższa niż w styczniu 2023, ale nadal pozostawała o 23,4% wyższa od ceny w lutym 2022.
Źródło: PFHBiPM