Według FAO indeks cen zbóż FAO wynosił w marcu średnio 138,6 punktu, co oznacza spadek o 5,6 procent w porównaniu z lutym i o 18,6 procent mniej niż rok temu. Marcowy spadek indeksu odzwierciedla spadek międzynarodowych cen wszystkich głównych zbóż.
Międzynarodowe ceny pszenicy spadły najbardziej, bo o 7,1 procent, co było spowodowane dużymi światowymi dostawami i silną konkurencją wśród eksporterów. Do spadku przyczyniło się również przedłużenie Inicjatywy Zbożowej Morza Czarnego, która umożliwiła Ukrainie kontynuowanie eksportu z portów Morza Czarnego. Wyższe szacunki dotyczące produkcji w Australii, wraz z poprawą warunków upraw w Unii Europejskiej w tym miesiącu, jeszcze bardziej poprawiły perspektywy globalnej podaży. Silna konkurencja ze strony Federacji Rosyjskiej, gdzie wysokie dostawy nadal wspierają konkurencyjne ceny, również podtrzymywała presję spadkową na rynkach.
Światowe ceny kukurydzy również spadły w marcu o 4,6 procent, pod presją sezonowej dostępności ze zbiorów w Ameryce Południowej, oczekiwań rekordowej produkcji w Brazylii oraz przedłużenia inicjatywy Black Sea Grain Initiative (korytarz zbożowy na Morzu Czarnym).
Wśród innych zbóż gruboziarnistych światowe ceny jęczmienia i sorgo spadły odpowiednio o 6,7 procent i 5,7 procent, na co wpływ miały skutki uboczne słabości na międzynarodowych rynkach kukurydzy i pszenicy.
Międzynarodowe ceny ryżu spadły w marcu o 3,2 procent, zważone przez trwające lub zbliżające się zbiory w głównych krajach eksportujących, w tym w Indiach, Wietnamie i Tajlandii.
Andrzej Bąk
Źródło: FAO