Zgodnie z wiosenną oceną stanu upraw rolnych i ogrodniczych GUS z 31.05.2023, przebieg zimy był łagodny i jedynie lokalnie wystąpiły uszkodzenia roślin. Ponadto, częste i obfite opady występujące jesienią i zimą pozwoliły zgromadzić odpowiednią ilość wody w glebie stwarzając dobre warunki do rozpoczęcia wegetacji.Co czeka rynek owoców?
Tegoroczne zbiory owoców będą najprawdopodobniej niższe niż przed rokiem
Marzec i kwiecień były relatywnie chłodne, co z jednej strony doprowadziło do opóźnienia rozwoju roślin, a z drugiej strony chroniło pąki kwiatowe przed przemarzaniem. Niskie temperatury w połączeniu z częstymi opadami deszczu przeszkadzały w prowadzeniu zabiegów ochrony, co doprowadziło do nasilenia presji chorób grzybowych, a później sprzyjało wzmożonej aktywności szkodników roślin. Jednocześnie niekorzystne warunki
agrometeorologiczne w marcu i kwietniu ograniczały aktywność zapylaczy. Biorąc pod uwagę intensywne owocowanie w poprzednim sezonie, które osłabiło rośliny, znalazło to odzwierciedlenie w spadku ilości zawiązanych owoców. Straty związane z wiosennymi przymrozkami były ograniczone. Pierwszy szacunek GUS dotyczący wielkości tegorocznych zbiorów owoców poznamy 31 lipca.
Dobre perspektywy tegorocznej produkcji warzyw
Zgodnie z wiosenną stanu upraw rolnych i ogrodniczych GUS z 31.05.2023, siew warzyw gruntowych odbył się w zalecanych terminach, a ewentualne opóźnienia występowały jedynie lokalnie. Jednocześnie ze względu na spadek temperatur w maju, wschody warzyw na wielu regionach były nierównomierne i rozciągnięte w czasie. Warto jednak odnotować, że mimo dotychczasowego spowolnionego wzrostu rośliny pozostają w dobrej kondycji z uwagi na duży zasób wód gruntowych. W efekcie, wzrost temperatur w nadchodzących tygodniach będzie sprzyjać szybkiemu przyrostowi masy roślin. Pierwszy szacunek GUS dotyczący wielkości tegorocznych zbiorów warzyw poznamy 31 lipca.
Słabnie presja kosztowa związana z środkami produkcji dla rolnictwa
Poza opisanymi wyżej warunkami agrometeorologicznymi w kraju istotnymi czynnikami determinującymi ceny owoców i warzyw w najbliższych miesiącach będą koszty środków produkcji dla rolnictwa, a także import owoców i warzyw z innych krajów, m.in. z Ukrainy. W przypadku cen środków produkcji dla rolnictwa oczekuje się stopniowego spadku presji kosztowej, z jaką zmagają się producenci owoców i warzyw, ze względu na obniżające się ceny nawozów i środków ochrony roślin. W przypadku warzyw i owoców importowanych, poza dotkliwą suszą na Półwyspie Iberyjskim, warunki agrometeorologiczne w Europie są jak dotąd na ogół dobre, co będzie ograniczało presję na wzrost cen w kraju.
Owoce będą drożeć silniej niż warzywa
„Uważamy, że szczyt dynamiki dla cen warzyw jest już za nami i w kolejnych miesiącach będzie kształtowała się ona w trendzie spadkowym. W przypadku owoców perspektywy sytuacji podażowej są nieco gorsze, w efekcie uważamy, że dynamika ich cen osiągnie maksimum lokalne dopiero w III kw., po czym zacznie się obniżać. Głównym czynnikiem ryzyka dla naszych prognoz jest kształtowanie się warunków agrometeorologicznych w Polsce i w Europie w najbliższych miesiącach” – podają analitycy Credit Agricole.
Źródło: Credit Agricole