Sierpień przyniósł spadek światowych cen żywności. Co potaniało najbardziej?

Według najnowszego raportu FAO Indeks cen żywności wyniósł w sierpniu średnio 121,4 punktu i był niższy o 2,1% niż w lipcu. Spadek indeksu wynikał z niższych (m/m) ceny przetworów mlecznych, olejów roślinnych, mięsa i zbóż, przy tylko niewielkim wzroście cen cukru.

Sierpień przyniósł spadek światowych cen żywności. Co potaniało najbardziej?

Warto przypomnieć, że w lipcu indeks cen żywności wzrósł minimalnie po skokowych zwyżkach cen olejów roślinnych.

Indeks cen żywności FAO:

Sierpniowy odczyt indeksu światowych cen żywności FAO jest najniższy od marca 2021 roku, a od historycznego szczytu z marca 2022 roku dzieli go 24,0 procent.

Notowania subindeksów FAO:

Andrzej Bąk

Źródło: FAO

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

300 tysięcy złotych dla gospodarstw poszkodowanych przez powódź. Ruszył nabór wniosków

Rolnicy, którzy ponieśli straty spowodowane przez powódź, od 22 listopada do 30 grudnia 2024 r. mogą składać wnioski o przyznanie wsparcia na Inwestycje odtwarzające...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics