Publikowany co miesiąc przez FAO Indeks cen cukru wyniósł w sierpniu średnio 148,2 pkt., co oznacza wzrost o 1,3 proc. w stosunku do lipca i aż o 34,1 proc. w stosunku do poziomu z tego samego miesiąca ubiegłego roku.
Wzrost światowych cen cukru wynikał głównie ze zwiększonych obaw o wpływ zjawiska pogodowego El Niño na perspektywy światowej produkcji.
W Indiach opady poniżej średniej w sierpniu miały szkodliwy wpływ na rozwój upraw trzciny cukrowej, natomiast oczekuje się, że utrzymująca się sucha pogoda w Tajlandii będzie miała negatywny wpływ na produkcję cukru w sezonie 2023/2024.
W Brazylii deszcze na niektórych obszarach utrudniały prace polowe, jednakże aktualnie zbierane duże plony ograniczyły presję na wzrost światowych cen cukru.
Do ograniczenia wzrostu światowych cen cukru przyczyniło się także osłabienie reala brazylijskiego wobec dolara amerykańskiego oraz niższe ceny etanolu.
Andrzej Bąk
Źródło: FAO