Rząd zwiększa dopłaty do rolnictwa ekologicznego!

Rolnictwo ekologiczne to ciężka praca. To poszanowanie przyrody i tradycyjnych odmian. To poszanowanie dla dobrostanu zwierząt – powiedział sekretarz stanu Rafał Romanowski, otwierając konferencję pt. Rolnictwo ekologiczne – szansa dla rolników i konsumentów. Konferencja odbyła się w ramach polskich obchodów unijnego Dnia Rolnictwa Ekologicznego w Płocku.

wiceminister Rafał Romanowski przemawiający do mikrofonu
Rząd zwiększa dopłaty do rolnictwa ekologicznego!

– Podczas polskich obchodów Dnia Rolnictwa Ekologicznego pokazujemy, jak wielkie są zalety rolnictwa ekologicznego. Pokazujemy kwintesencję rolnictwa ekologicznego – doskonałą polską żywność, którą mogą się Państwo delektować – mówił wiceminister Romanowski, otwierając w sobotę 23 września konferencję na Wzgórzu Tumskim w Płocku.

Wsparcie rolnictwa ekologicznego w Polsce

Wiceminister Rafał Romanowski podkreślił, że polski rząd ma ambitne plany dotyczące rozwoju rolnictwa ekologicznego. Idzie za tym zwiększenie skali wsparcia.

Celem jest osiągnięcie co najmniej miliona hektarów upraw w systemie rolnictwa ekologicznego w ciągu następnych 7 lat. Aby to osiągnąć, zdecydowanie zwiększyliśmy wysokość wsparcia oraz poszerzyliśmy mechanizmy tego wsparcia zarówno rolników, jak i dla przetwórców i pozostałych uczestników łańcucha żywności. Obecnie w PS WPR 2023-2027 są mechanizmy przeznaczone dla każdego, kto na dowolnym etapie produkcji i dystrybucji pragnie dobrowolnie prowadzić działalność w obszarze rolnictwa ekologicznego – poinformował sekretarz stanu.

Dlaczego warto wybierać produkty ekologiczne – panel dyskusyjny

– Produkcja ekologiczna to nie tylko produkt wysokiej jakości. Kupując produkty oznaczone logo produkcji ekologicznej UE – zielonym ekolistkiem – wspieramy rolników, którzy dobrowolnie zdecydowali się chronić środowisko naturalne oraz utrzymywać zwierzęta w warunkach, które są dla nich komfortowe – podkreślił wiceminister Romanowski podczas panelu dyskusyjnego.

Sekretarz stanu wskazał ponadto następujące powody, dla których warto wybierać produkty ekologiczne:

  • Pewność, że jest to pełnowartościowy produkt spożywczy wysokiej jakości i w pełni kontrolowany na każdym etapie produkcji, przygotowania i dystrybucji.
  • Gwarancja, że żywność ta powstała bez zastosowania GMO, pestycydów i chemicznych środków ochrony roślin.
  • Wsparcie bioróżnorodności i ochrony owadów zapylających.
  • Wsparcie lokalnych wytwórców żywności.
  • Przyczynienie się do skrócenia łańcuchów dostaw, a co za tym idzie – do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych.

– Wybór produktu ekologicznego to element stylu życia – stwierdził wiceminister Romanowski.

Źródło i fot.: MRiRW

Małgorzata Kulma
Małgorzata Kulmahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: m.kulma@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

  1. Wszystko jest bardzo pięknie napisane – ale żeczywistość jest zupełnie inna.
    Jednostki certyfikujące są oderwane od żeczywistości i często są kulą u nogi polskiego. Rolnictwa Ekologicznego.
    O UCZCIWOŚCI TYCHŻE CHĘTNIE POROZMAWIAM !!!
    TO JEST GŁÓWNY POWÓD PROBLEMÓW W. POLSKIM. ROLNICTWIE. EKOLOGICZNYM.!!!
    UCZCIWOŚĆ POLSKICH JEDNOSTEK. CERTYFIKACYJNYCH JEST. NA PODOBNYM. POZIOMIE JAK. POLSKIEGO. M. S. Z. – tu. ZWIZAMI. – MAM NA. TO. DOWODY,
    W. Podpisie, – Polski. Rolnik. Ekologiczny. ( z wielo letnim doświadczeniem.).
    Telefon. 513 145 067

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Przeceny na rynku rzepaku nabierają tempa

Kompleks oleistych traci na wartości za sprawą dobrych warunków upraw w Brazylii, gdzie rosną szanse na rekordowe zbiory soi. Soja w Chicago zaczyna też odczuwać...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics