Zmiany klimatu a rolnictwo

Zmieniający się klimat to fakt, choć trudno do końca przewidzieć tempo i kierunek zmian. Istnieje na ten temat wiele teorii: od globalnego ocieplenia spowodowanego przez człowieka, aż po zmiany klimatu związane z cyklami astronomicznymi. Poglądy te, choć pozornie sprzeczne, nie muszą całkowicie się wykluczać i być może każdy częściowo opisuje rzeczywistość.

\"\"

Problem w tym, że ciągle jeszcze mamy zbyt mało informacji o klimacie na całym globie, aby móc precyzyjnie go przewidywać. Jednak na podstawie trendów prowadzone są analizy wpływu potencjalnych zmian klimatycznych na środowisko, gospodarkę i życie ludzi.

Jeżeli chodzi o rolnictwo, to na podstawie opracowania prof. Macieja Sadowskiego z Instytutu Ochrony Środowiska pt. „Ocena potencjalnych skutków społeczno-gospodarczych zmian klimatu w Polsce” oraz innych źródeł można powiedzieć, że do końca XXI wieku czekają rolników spore zmiany. Średnia temperatura ma zwiększyć się o około 1°C, przy czym nie będzie to wzrost równomierny. Najwyższy ma być w okresie zimowym (styczeń może stać się cieplejszy średnio nawet o 5°C i nie będzie występować pokrywa śnieżna). Okresy jesienno-zimowe mają być deszczowe (do tej pory styczeń i luty były najsuchszymi miesiącami w roku). Latem będą panowały długotrwałe okresy słonecznej, upalnej pogody przerywane burzami, z temperaturą okresowo przekraczającą 35°C i z deficytem opadów (dotychczas to czerwiec i lipiec były miesiącami z najwyższą sumą opadów). Letnim frontom atmosferycznym będą często towarzyszyły lokalne trąby powietrzne. Zdaniem prof. Sadowskiego, roczne sumy opadów nie ulegną większym zmianom, jednak cechować je będzie duża zmienność w czasie. Zmianie ulegnie także siła wiatru, szczególnie w okresie zimowym. Już w najbliższych 20 latach będzie o 25% więcej dni wietrznych, a wiatr będzie coraz silniejszy.

Efekty zmian klimatu dla rolnictwa mogą być następujące:

  • wydłużenie okresu wegetacji o 10–15 dni,
  • przyspieszenie wiosennych prac polowych o około 3 tygodnie,
  • wydłużenie sezonu pastwiskowego,
  • zwiększenie plonowania roślin ciepłolubnych (kukurydzy, słonecznika) nawet o 30% oraz osiąganie zadowalających plonów soi,
  • ograniczenie powierzchni uprawy roślin klimatu chłodnego i wilgotnego, np. ziemniaków
  • wzrost nasilenia patogenów (szczególnie grzybów i szkodników – głównie owadów) oraz pojawienie się nowych ciepłolubnych gatunków szkodników i chwastów.

Korzyści z przewidywanych zmian klimatu to mniejsze koszty ogrzewania w produkcji zwierzęcej (np. drobiu, trzody chlewnej), możliwość uprawy większej liczby gatunków roślin ciepłolubnych, zwiększenie produktywności dzięki wydłużeniu okresu wegetacji, lepsze warunki do wytwarzania energii wiatrowej i słonecznej.

Jakie są zagrożenia? Tereny nadmorskie będą wymagały ochrony przed zatopieniem (np. Żuławy Wiślane), deficyty wody (szczególnie Kujawy, Wielkopolska), erozja wietrzna (praktycznie cała Polska). W górach w wyniku sukcesji roślin zanikną hale wysokogórskie, co oznacza koniec hodowli owiec na tych obszarach. Wzmożona gradacja patogenów zwiększy nakłady na ochronę roślin i obniży plony, coraz większym problemem będzie też zwalczanie skutków suszy glebowej.

Jakie są możliwości dostosowania do zmieniającego się klimatu?

  • hodowla nowych odmian roślin uprawnych, odpornych na suszę letnią i bezśnieżne zimy,
  • hodowla nowych ras zwierząt o podwyższonej odporności na stres cieplny i częste zmiany ciśnienia,
  • uprawa roślin ozimych i przewódek,
  • niepozostawianie nieobsianych pól,
  • sadzenie południkowych pasów zadrzewień śródpolnych,
  • gromadzenie wody z dachów i utwardzonych placów do nawadniania,
  • tworzenie systemu retencji wody (różnej wielkości zbiorników z wodą do nawadniania i poprawy mikroklimatu), połączonych z systemem melioracji wodnych (odwadnianiem w czasie gwałtownych opadów i nawadnianiem podczas suszy).

Zmiany klimatyczne są dla całego kraju bardzo dużym wyzwaniem i stawiają wiele zadań dla kolejnych pokoleń. Aby móc im podołać, już dziś trzeba zacząć prace i gromadzenie funduszy na kluczowe inwestycje (pozostaje problem wyboru, co jest najważniejsze – np. czy będziemy ratować przed zalaniem porty i miejscowości nadmorskie, czy raczej zadbamy o produkcję żywności albo zabezpieczymy wodę dla ludzi). Na obszarach wiejskich kluczowa jest racjonalna gospodarka wodna i ochrona gleb przed erozją wietrzną.

Marek J. Nowacki
KPODR Minikowo, Oddział w Przysieku
fot.sxc.hu

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Jak właściwie nawozić trwałe użytki zielone? Terminy i porady dla rolników

Nawożenie trwałych użytków zielonych (TUZ) jest kluczowym elementem ich efektywnego zarządzania. Właściwy dobór terminów stosowania nawozów wpływa na plonowanie, jakość paszy oraz kondycję ekosystemu....
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics