USDA spodziewa się, że globalna produkcja kukurydzy wzrośnie o 5,6% – rok do roku i wyniesie rekordowe 1,222 mld ton. Obecna prognoza jest o 1,3 mln ton lepsza od tej z listopada, kiedy to korekta w górę sięgnęła 6,3 mln ton.
Kolejny raz wzrosły prognozy dla Ukrainy i Rosji
Warto odnotować kolejny już wzrost szacunków produkcji kukurydzy w Rosji i na Ukrainie – po 1 mln ton w tym miesiącu, który z nawiązką zrekompensował gorsze oczekiwania zbiorów w Meksyku (-1 mln ton).
Unijne zbiory kukurydzy zostały podniesione o skromne 0,3 mln ton do 60,1 mln ton, co oznaczać będzie poziom o 7,7 mln ton większy niż w fatalnym dla produkcji kukurydzy 2022 roku.
Za gwałtowne odbicie światowej produkcji (5,6% w skali roku) odpowiadać mają głównie USA, Argentyna (po katastrofalnej suszy), Unia Europejska i Ukraina, przy założeniu doskonałych, chociaż o 8 mln ton niższych zbiorach w Brazylii.
Wzrost globalnego spożycia nie nadąży za lepszą produkcją
Globalna konsumpcja kukurydzy w sezonie 2023/24 została podniesiona o 1,9 mln ton od listopada i powinna wynieść 1,207 mld ton. W skali roku konsumpcja kukurydzy powinna wzrosnąć o 3,4%, ale i tak nie dogoni skali wzrostu zapowiadanej produkcji.
Zapasy globalne wzrosną r/r
Najnowszy raport zwiększył prognozę globalnych zapasów kukurydzy na koniec sezonu 2023/24 o symboliczne 0,2 mln ton do 315,2 mln ton.
Sytuacja podażowo-popytowa na światowym rynku kukurydzy wygląda bardzo dobrze w porównaniu do sezonu 2022/23. Może się to jednak zmienić, jeśli sucha pogoda utrzyma się dłużej w Ameryce Południowej i doprowadzi do cięć oczekiwanej produkcji. Na razie USDA pozostawił prognozy produkcji w Brazylii (129 mln ton) i Argentynie (55 mln ton) na niezmienionym od listopada poziomie.
Andrzej Bąk
Źródło: USDA