Innowacje są kluczem dla przyszłości systemu żywnościowego

Stoimy w obliczu bezprecedensowych globalnych wyzwań związanych z bezpieczeństwem żywnościowym. Ekstremalne warunki pogodowe, kryzys gospodarczy i konflikty wojenne sprawiają, że potrzeba innowacji w rolnictwie nigdy nie była bardziej pilna – podkreśla Andre Negreiros, Commercial Unit Leader w Europie Środkowej i Wschodniej w Corteva Agriscience.

Innowacje są kluczem dla przyszłości systemu żywnościowego

Dzisiejszy system żywnościowy, choć jest w stanie wyżywić miliardy ludzi, jest maksymalnie przeciążony i zmaga się z problemami degradacji środowiska, malejącej powierzchni gruntów ornych i nierównego dostępu do żywności. O aspektach tych przypominamy w Światowym Dniu Ziemi, ale są one w naszej świadomości każdego dnia, ponieważ codziennie dbamy o zrównoważony rozwój i odpowiedzialne zarządzanie zasobami naszej planety, aby zapewnić dobrobyt przyszłym pokoleniom. Żeby sprostać tym licznym wyzwaniom i umożliwić rozwój zrównoważonego systemu żywnościowego, innowacje muszą być wdrażane na każdym poziomie praktyki rolniczej.

Innowacje zawsze odgrywały kluczową rolę w rozwoju rolnictwa. Od mechanizacji w trakcie Rewolucji Agrarnej po wprowadzenie wysokowydajnych odmian w ramach Zielonej Rewolucji, każdy etap w rozwoju innowacji popychał ludzkość do przodu, umożliwiając wyżywienie rosnącej populacji. Jednak wyzwania, przed którymi stoimy dzisiaj, wymagają wdrożenia nowych innowacji, które będą w stanie nie tylko wpłynąć na zwiększenie plonów, ale także chronić środowisko naturalne, poprawiać jakość żywności i sprawiać, żeby była ona dostępna dla wszystkich.

Nowe techniki genomiczne (NGT)

Wśród apeli o innowacyjność, coraz więcej uwagi poświęca się nowym technikom genomicznym (NGT), które oferują niezrównaną precyzję w zakresie zmian materiału genetycznego roślin uprawnych, obiecując zrewolucjonizowanie praktyk rolniczych. Chociaż techniki genomiczne stanowią tylko jeden z elementów innowacyjnej układanki, jej potencjał w zakresie sprostania niektórym z najpilniejszych wyzwań stojących przed rolnictwem jest nie do przecenienia.

NGT umożliwia naukowcom szybkie i niedrogie dekodowanie złożonych kodów genetycznych roślin uprawnych. W przeciwieństwie do GMO, NGT obejmuje zmiany genetyczne tylko w obrębie tego samego gatunku, wykorzystując techniki takie jak CRISPR-Cas9, bez wprowadzania obcego DNA z niespokrewnionych organizmów, zachowując w ten sposób integralność genetyczną w obrębie gatunku. Dzięki NGT, naukowcy mogą dokonać znaczącego postępu w hodowli roślin uprawnych odpornych na zmiany klimatyczne np. tolerancyjnych na suszę oraz agrofagi, jak jest to dotychczas robione w naturalny sposób – obecnymi metodami hodowlanymi, tylko teraz znacznie szybciej, także zmniejszając w ten sposób zapotrzebowanie na chemiczne środki ochrony roślin. Dodatkowo NGT minimalizuje ślad węglowy towarzyszący tradycyjnym praktykom rolniczym i przyczynia się do walki ze zmianami klimatycznymi oraz budowania bardziej zrównoważonej przyszłości.

W Unii Europejskiej, gdzie zrównoważony rozwój i odpowiedzialne użytkowanie i ochrona środowiska naturalnego są najważniejsze, potencjał NGT w rolnictwie jest ściśle związany z realizacją celów zapewnianiających długoterminową stabilność rolnictwa. Wykorzystując NGT wraz z innymi innowacyjnymi technologiami, UE może realizować swoje ambitne cele w zakresie redukcji emisji gazów cieplarnianych, zwiększania różnorodności biologicznej i wspierania rozwoju gospodarki w obiegu zamkniętym.

NGT nie jest nową koncepcją ograniczoną do rolnictwa

Jej niezwykły potencjał udowodniono już w medycynie. Na przykład, naukowcy z powodzeniem wykorzystali metodę CRISPR-Cas9 do leczenia zaburzeń genetycznych, takich jak anemia sierpowata i talasemia beta. Ponadto, naukowcy wykorzystali nowe techniki genomiczne do opracowania bardziej precyzyjnych terapii przeciwnowotworowych, dostosowanych do konkretnych mutacji genetycznych powodujących wzrost guza. Te postępy w medycynie odzwierciedlają potencjał nowych technik genomicznych i wskazują na ich ogromne możliwości w rolnictwie. Tak jak NGT zrewolucjonizowało opiekę zdrowotną, tak samo może zrewolucjonizować rolnictwo, oferując rozwiązania niektórych z najpilniejszych wyzwań stojących przed naszym systemem żywnościowym.

Ponieważ dostrzegamy potencjał NGT, kluczowe znaczenie ma dla nas uwzględnianie kwestii etycznych i regulacyjnych związanych z wdrażaniem nowych technik genomicznych, rygorystyczny nadzór i przejrzysta komunikacja. Współpraca między naukowcami, decydentami i zainteresowanymi stronami ma zasadnicze znaczenie dla zapewnienia, że NGT są wdrażane w sposób odpowiedzialny i etyczny, chroniąc zarówno zdrowie ludzkie, jak i integralność środowiska, a także zapewniając lepszą i bardziej dostatnią przyszłość dla przyszłych pokoleń – podkreśla Andre Negreiros, Commercial Unit Leader w Europie Środkowej i Wschodniej w Corteva Agriscience.

Źródło: Corteva

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Uwaga! Pierwsze ognisko choroby niebieskiego języka w Polsce

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Wołowie informuje, że w dniu 19 listopada 2024 r. na podstawie wyników badań otrzymanych z Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach, stwierdzono wystąpienie...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics