W rozporządzeniu nr 925/2012 z dnia 8 października br. ukazał się nowy produkt zatwierdzony przez Komisję Europejską jako chronione oznaczenie geograficzne – Pimiento de Fresno – Benavente – hiszpańska słodka papryka przeznaczona do spożycia w stanie świeżym (nieprzetworzonym) – informuje FAMMU/FAPA.
Obszar produkcji rolnej znajduje się w północno-zachodniej części wspólnoty autonomicznej Kastylia i León. W jej skład wchodzą 33 gminy z południowo-wschodniej części prowincji León, 55 gmin z północnej części prowincji Zamora i jedna gmina z prowincji Valladolid. Obszar ten charakteryzuje się rozległymi dolinami, na których znajdują się sztucznie nawadniane pola uprawne o powierzchni 2 769 km².
Papryka z Fresno-Benavente należy do typu morrón, dużego, o masie jednostkowej przekraczającej 300 g, o prostokątnym, raczej wydłużonym kształcie. Jej minimalna szerokość wynosi 10 cm, grubość miąższu ma ponad 8 mm, a papryka ma od 3 do 5 gniazd nasiennych. Jest bardzo soczysta, a jej skórka nie jest bardzo twarda.
Po osiągnięciu dojrzałości owoc ma czerwony kolor, smak warzywa jest średnio łagodny, niezbyt gorzki i pozbawiony ostrości.
Źródło: FAMMU/FAPA
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu