Eksperci UPWr: Dynia – superfood na jesień. Dlaczego warto ją jeść i jak wykorzystać w kuchni?

Dynia to jesienne warzywo pełne wartości odżywczych, idealne dla osób w każdym wieku. Sprawdza się w dietach lekkostrawnych, a jej miąższ, pestki i olej dostarczają składników takich jak beta-karoten, luteina i witaminy. Miąższ dyni pomaga regulować równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Dynia jest bogata w błonnik, potas, magnez, cynk, żelazo, fosfor i witaminy A, E, C oraz z grupy B. Karotenoidy obecne w dyni, takie jak beta-karoten, luteina i zeaksantyna, wspierają zdrowie skóry, włosów, paznokci i oczu. Beta-karoten wpływa korzystnie na skórę i błony śluzowe, luteina i zeaksantyna są kluczowe dla zdrowia oczu.

Eksperci UPWr: Dynia – superfood na jesień. Dlaczego warto ją jeść i jak wykorzystać w kuchni?

Różnorodność odmian dyni

Dynia wywodzi się z Ameryki Południowej i uprawiana była już około 3000 lat p.n.e. Do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Obecnie znamy około 800 odmian dyni, z czego 200 nadaje się do spożycia. Najpopularniejsze odmiany jadalne w Polsce to dynia zwyczajna, olbrzymia, piżmowa, hokkaido, muskat i makaronowa. W zależności od odmiany dynia ma różne zastosowania, a niektóre z nich są idealne do wyciskania soku, blendowania na purée czy jako składnik dań takich jak zupa dyniowa, puree z dyni, frytki, bigos, gulasz i sernik.

Wszechstronne zastosowania w kuchni

Dynia jest wszechstronnie wykorzystywana w kuchni. Pestki dyni można jeść wysuszone lub podprażone, a także mielone jako zamiennik mąki. Olej dyniowy, najlepiej stosować na zimno, by zachować jego właściwości odżywcze. Miąższ dyni nadaje się do spożycia zarówno po obróbce termicznej, jak i na surowo. Dynia komponuje się świetnie z przyprawami takimi jak kurkuma, imbir, cynamon, cytryna, kolendra, czosnek, chili czy natka pietruszki. Można z niej przygotować potrawy jak kopytka, naleśniki, pasztety, ciasta, koktajle, sałatki, frytki czy bigos.

Dynia dla zwierząt

Dynia jest również bezpieczna dla zwierząt domowych, takich jak koty i psy, jednak powinna być podawana w ugotowanej formie. Surowa dynia może być trudna do strawienia, ale jest chętnie jedzona przez króliki czy chomiki. Należy jednak unikać podawania dyni w nadmiarze, by nie wywołać dyskomfortu trawiennego u zwierząt.

Źródło: upwr

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Robi się poważnie. Potwierdzono wystąpienie sześć nowych ognisk wścieklizny

Główny Lekarz Weterynarii informuje o wystąpieniu na terytorium RP ognisk wścieklizny nr 19 - 24 w 2024 r., na podstawie wyników badań laboratoryjnych z...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics