Zasady postępowania z żywymi karpiami przed Świętami

W okresie przedświątecznym, kiedy wzrasta zapotrzebowanie na żywe karpie, Główny Lekarz Weterynarii zaleca stosowanie ogólnych zasad wynikających z obowiązujących przepisów prawnych, takich jak ustawa o ochronie zwierząt z dnia 21 sierpnia 1997 r., rozporządzenie Rady (WE) NR 1099/2009 oraz opinie naukowe i statystyki GUS.

Zasady postępowania z żywymi karpiami przed Świętami

Sprzedaż ryb po uprzednim uśmierceniu

Zaleca się, aby sprzedaż ryb odbywała się wyłącznie po ich uprzednim uśmierceniu. Uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny, uwzględniający specyfikę tej gromady kręgowców. Do humanitarnych metod ogłuszenia ryb należą metody mechaniczna i elektryczna.

Metody uśmiercania ryb

  • Metody: Uderzenie w część czołową czaszki lub poddanie działaniu prądu elektrycznego powodujące utratę przytomności w połączeniu z uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego lub przerwaniem rdzenia kręgowego albo dekapitacją.
  • Miejsce: Wydzielone pomieszczenie lub miejsce np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym elementem punktu sprzedaży albo namiotu zewnętrznego, który całkowicie zapobiega udziałowi osób postronnych.
  • Obecność dzieci: Zabronione jest uśmiercanie zwierząt w obecności dzieci, zgodnie z ustawą o ochronie zwierząt. Naruszenie tego zakazu grozi sankcją karną.

Zalecenia dotyczące personelu

  • Ukończone 18 lat.
  • Doświadczenie przy hodowli lub chowie ryb albo odbyte szkolenie z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb.
  • W przypadku dystrybucji ryb z udziałem pośrednika, pośrednik zapewnia, aby sprzedawca końcowy był przeszkolony.

Warunki przetrzymywania żywych ryb

  • Baseny: Szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach.
  • Woda: Czysta, natlenowana lub napowietrzana, wymiana 1/3 objętości wody basenu co 12 godzin.
  • Zagęszczenie: Maksymalne zagęszczenie 1 kg masy ryby/1 l wody przy stosowaniu natlenowania.
  • Temperatura wody: Optymalnie 4-6 ºC, maksymalnie 10 ºC.
  • Ryby: Bez widocznych uszkodzeń; ryby z ranami powinny być uśmiercane niezwłocznie po przybyciu do sklepu.

Zalecenia dla odbiorców detalicznych

Przy zakupie żywej ryby, opakowanie powinno zawierać wodę i umożliwiać rybie przyjęcie naturalnej pozycji ciała. Zaleca się unikać uszczelniania opakowania, aby umożliwić dopływ powietrza. Czas przenoszenia ryby z miejsca zakupu powinien być jak najkrótszy.

Źródło: Główny Inspektorat Weterynaryjny

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

GIS ostrzega przed makiem. Jaki wybrać na Święta?

W okresie świątecznych przygotowań wielu z nas sięga po mak jako kluczowy składnik tradycyjnych ciast i potraw, takich jak makowiec czy kutia. Jednak Główny...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics