Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w środę o wykryciu bakterii mogących powodować listeriozę w partii śledzia z porem wyprodukowanego przez zakład Perła. Choroba ta jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży, noworodków oraz osób z osłabionym układem odpornościowym.
Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wycofaniu z obrotu partii śledzia z porem w opakowaniach 3000 g i 1000 g. Dotyczy to partii oznaczonej numerem 27.11.2024 z datą przydatności do spożycia 25.12.2024.
GIS ostrzega, że spożycie produktów zanieczyszczonych bakterią Listeria monocytogenes może prowadzić do listeriozy. W przypadku pojawienia się niepokojących objawów po spożyciu produktu zaleca się kontakt z lekarzem.
Szczegóły dotyczące produktu
Nazwa produktu: Śledź z porem, 3000 g oraz 1000 g
Numer partii: 27.11.2024
Termin przydatności do spożycia: 25.12.2024
Producent: Zakład PERŁA S.C., 80-209 Chwaszczyno, Miszewko 18, weterynaryjny numer identyfikacyjny 22051807
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Producent po otrzymaniu informacji o stwierdzeniu obecności Listeria monocytogenes w produkcie niezwłocznie podjął działania zgodne z procedurami zakładowymi. Producent ustalił wszystkich odbiorców kwestionowanego produktu i poinformował ich o konieczności wycofania go z obrotu.
Organy Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadziły kontrolę urzędową w zakładzie produkcyjnym i wydały stosowne zalecenia w zakresie bezpieczeństwa żywności.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofania partii z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów
Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej pod hasłem „LISTERIOZA”.
Źródło: GIS