Po styczniowej korekcie w dół o 3,5 mln ton, produkcja globalna kukurydzy szacowana jest teraz na 1,214 mld ton, czyli o 1,3% poniżej sezonu 2023/24. Warto zauważyć, że jednocześnie Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) podniósł w styczniu szacunki globalnych zapasów kukurydzy w starym sezonie 2023/24 o 1,2 mln ton do 317,5 mln ton. Oznacza to wyższe zapasy początkowe w tym sezonie.
Zmiany w produkcji regionalnej
USDA przyciął produkcję w Stanach Zjednoczonych, ale podniósł w Chinach. Zbiory w USA skorygowano aż o 7 mln ton w dół do 377,6 mln ton. Jednocześnie produkcja kukurydzy w Chinach została podniesiona o prawie 3 mln ton do rekordowych 294,9 mln ton.
Stałe prognozy dla Brazylii i Argentyny
Największymi producentami kukurydzy na świecie, obok USA i Chin, są Brazylia i Argentyna. W ich przypadku prognoza pozostała na niezmienionym od grudnia poziomie 127 i 51 mln ton, w porównaniu do 122 i 50 mln ton w sezonie 2023/24.
Globalna konsumpcja i zużycie kukurydzy
Światowe zużycie kukurydzy wzrośnie do rekordowego poziomu i przewyższy zbiory. Globalna konsumpcja kukurydzy w sezonie 2024/25 została podniesiona o niespełna 1 mln ton do rekordowego poziomu 1,238 mld ton. Konsumpcja kukurydzy powinna wzrosnąć o 1,6% w skali roku i będzie o 24 mln ton powyżej oczekiwanej produkcji.
Prognoza zapasów końcowych
USDA oczekuje znacznego spadku globalnych zapasów kukurydzy na koniec nowego sezonu. Po styczniowej korekcie w dół o 3,1 mln ton, zapasy końcowe kukurydzy w sezonie 2024/25 prognozowane są na poziomie 293,3 mln ton. Po spadku o 7,6% w skali roku, będą one najniższe od sezonu 2020/21.
Wpływ na rynki
Powyższe prognozy wspierały przez kilka dni wzrosty notowań kukurydzy w Chicago, a także unijnego kontraktu. W przyszłości prognoza światowej produkcji może jeszcze spaść, jeśli zrealizuje się „zły” scenariusz pogodowy w Argentynie.
Źródło: e-WGT