Relatywnie niska podaż warzyw na krajowym rynku sprawia, że ich ceny utrzymują się na poziomie wyższym w porównaniu do roku poprzedniego – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.
Zgodnie z danymi publikowanymi przez Ministerstwo Rolnictwa, przeciętna cena cebuli w krajowym skupie do konsumpcji bezpośredniej w dniach 14-15 stycznia br. wynosiła 0,72 zł/kg i była o 47% wyższa niż przed rokiem. W analogicznym okresie kapusta biała podrożała o 64% (do 0,46 zł/kg), marchew o 22% (do 0,84zł/kg) a buraki ćwikłowe o 58% (do 0,71 zł/kg). Na rynkach zagranicznych również obserwowano wzrosty cen warzyw. Popyt na marchew w Rosji jest obecnie zdecydowanie większy w porównaniu okresu sprzed roku (za fruit-inform.com).
Czytaj dalej: Rekordowe ceny marchwi