Na światowych giełdach towarowych do listopada 2012 r. notowany był systematyczny wzrost cen trwałych produktów mlecznych – informują Jadwiga Seremak-Bulge i Teresa Zdziarska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
W połowie grudnia ceny masła ustabilizowały się na poziomie 3400-3800 USD/t (wg Dairy Markets). Nie zmieniły się również ceny kazeiny (9800- 10460 USD/t). Potaniał natomiast ser Cheddar (o ponad 10% w ciągu miesiąca, do 4740-6660 USD/t) oraz chude i pełne mleko w proszku (po ok. 1%, odpowiednio do 3350- 3550 i 3300-3550 USD/t).
Także na krajowym rynku w listopadzie kontynuowane były podwyżki cen. Przeciętna cena skupu mleka surowego wzrosła do 121,64 zł/hl, tj. o 3,3% w porównaniu z październikiem, ale była niższa o 4,1% niż w listopadzie 2011 r. Za mleko standardowe rolnicy otrzymywali 122,94 zł/100 kg. Średni poziom cen skupu mleka w okresie styczeń- listopad wyniósł 118,89 zł/hl, wobec 120,36 zł/hl w analogicznym okresie 2011 r.
Na targowiskach za krowę mleczną płacono 2765 zł/szt., tj. o 5% mniej niż w październiku. Cena jałówki wzrosła nieznacznie do 2065 zł/ szt. W stosunku do listopada 2011 r. krowy mleczne były droższe o ponad 2%, a jałówki o ponad 19%.
Czytaj dalej: Sprawdź ceny przetworów mleczarskich