Na poziomie zbytu w listopadzie w porównaniu z październikiem wzrosły ceny prawie wszystkich przetworów mlecznych (z wyjątkiem jogurtu naturalnego (spadek o 1,5%) oraz serków homogenizowanych (spadek o 0,7- 1,0%).
Najbardziej, bo o 8% wzrosły ceny masła o zawartości 85% tłuszczu w blokach, kierowane przede wszystkim na eksport. Masło extra konfekcjonowane, kierowane głównie na rynek krajowy, zdrożało o 2,2%, a masło z dodatkiem oleju o 3,0%. Ceny serów dojrzewających wzrosły o 1,4-2,5%, mleka w proszku o 1,5-1,8%, a mleka płynnego 0,6% do 1,6%. Jedynie ceny mleka pełnotłustego w folii nie zmieniły się.
Śmietana, sery twarogowe oraz mleko skondensowane zdrożały w tym czasie o 0,1- 0,4%, a jogurt smakowy o 1,1%. Średni miesięczny wzrost cen detalicznych mleka i przetworów mlecznych wyniósł podobnie jak w październiku 0,2%. Najbardziej podrożało mleko zagęszczone i w proszku, sery dojrzewające i topione (po 0,5%) oraz napoje mleczne (o 0,3%), a minimalnie jogurty. Potaniało tylko pełne mleko spożywcze (o 0,2%). Wzrost cen masła wyniósł 0,8% i był o 1,7 pkt. proc. mniejszy niż przed miesiącem.
W porównaniu z listopadem 2011 r. średni poziom cen nabiału wzrósł o 1,9%. Najsilniej wzrosły ceny mleka zagęszczonego i w proszku (o 7,2%) oraz jogurtów (o 3,1%), a najmniej serów twarogowych (o 0,8%). Masło potaniało w tym czasie o 5,5%.
Czytaj dalej: Przemysł mleczarski kwitnie!