Podobne postępowanie toczy się w przypadku eksportu jaj, jednak zgoda na ich import do UE nie została jeszcze wydana. Ukraina jest obecnie importerem netto mięsa drobiowego z krajów UE.
W latach 2010-2011 wolumen unijnego eksportu mięsa drobiowego na rynek ukraiński był dosyć stały i wynosił ok. 62 tys. t mięsa. Jednak, z danych Eurostatu wynika, że w pierwszych jedenastu miesiącach 2012 r. nastąpił znaczny wzrost w eksporcie; ok. 17,6 tys. t więcej mięsa z Unii trafiło na rynek ukraiński. W efekcie do Ukrainy zostało sprzedane ok. 71,6 tys. t europejskiego drobiu , w tym ok. 30% pochodziło z Niemiec (22,5 tys. t), 20% z Polski (14,9 tys. t) i 18% z Węgier (12,8 tys. t).
Dane te mogłyby wstępnie wskazywać, że jest to rynek rosnący, również dla polskich firm, które zanotowały 34-procentowy wzrost rok do roku. Musimy jednak pamiętać, że jeśli zamierzenia ukraińskich producentów drobiu sprawdzą się relacje handlowe mogą się odwrócić. W efekcie czego Ukraina z importera netto mięsa drobiowego mogłaby w krótkim czasie stać się w jego eksporterem i powoli zdobywać pozycje na rynku UE, w tym rynku polskim.
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu